Samenwerken aan effectieve schuldhulp: Terugblik op de Dag van de Interventies

do, 10 apr 2025 - 15:56

Tijdens de Dag van de Interventies kwamen ruim 150 professionals van gemeenten bijeen om laagdrempelig kennis te maken met elkaar én met de bewezen schuldhulpmethoden van SchuldenlabNL. De bijeenkomst, onderdeel van het programma "Verbinden Schuldendomein" van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG), werd mede georganiseerd door SchuldenlabNL en het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW). 

Gefeliciteerd, u heeft gekopieerd!

Speech H.M. Koningin Máxima_2

Hare Majesteit Koningin Máxima, erevoorzitter van SchuldenlabNL, woonde de dag bij en onderstreepte het belang van o.a. de samenwerking van gemeenten en de interventies van SchuldenlabNL. Er is veel aandacht bij gemeenten voor schuldenproblematieken, maar het wiel wordt nog te vaak opnieuw uitgevonden. De impact van schuldhulpverlening kan vergroot worden door slimmer en effectiever te werken, zodat méér mensen worden bereikt. In haar toespraak gaf H.M. Koningin Máxima aan dat het loont om gebruik te maken van de methoden die zich elders hebben bewezen. Ze hoopte dat de aanwezige gemeenten deze dag zouden benutten om de kunst bij collega’s af te kijken en beproefde initiatieven op de schalen. Zodat we kunnen zeggen: “Gefeliciteerd, u heeft gekopieerd!

Lees hier de toespraak van H.M. Koningin Máxima

Interview met staatssecretaris Jurgen Nobel_2

Ook staatssecretaris Jurgen Nobel was aanwezig en onderstreepte het belang van vroegsignalering: "Voorkomen is beter én goedkoper dan genezen. Met ruim 730.000 huishoudens in problematische schulden en 8,5 miljard euro aan maatschappelijke kosten per jaar, moeten we schuldhulp toegankelijker maken." Hij verwees naar initiatieven zoals Geldfit, JPF en De Voorzieningenwijzer, die hieraan bijdragen. Daarnaast pleit hij voor financiële educatie, betere coördinatie en een integraal schuldenoverzicht. Zijn oproep aan gemeenten is duidelijk: "Hoe meer gemeenten hiermee aan de slag gaan, hoe beter!"

Bewezen en beproefde interventies

c

Naast de plenaire sessie, konden bezoekers de hele dag workshops en speeddates bijwonen van een zevental initiatieven van SchuldenlabNL: Plinkr Nazorg, Stichting Jongeren Perspectief Fonds (JPF), de Voorzieningenwijzer, Hoe word je rijk?, Socialdebt, de Doorbraakmethode en Geldfit/NSR.

Co2

H.M. Koningin Máxima bezocht, samen met staatssecretaris Nobel, Marianne van der Sloot en Sadik Harchaoui, de workshop van stichting Jongeren Perspectief Fonds (JPF). Steeds meer gemeenten zetten de JPF-aanpak in om jongeren met problematische schulden en andere uitdagingen te ondersteunen. Deze innovatieve aanpak biedt jongeren niet alleen toegang tot schuldhulpverlening, maar zorgt er ook voor dat zij integraal worden begeleid op een manier die aansluit bij hun leefwereld. Met het JPF-programma worden schulden opgelost met een saneringskrediet, krijgen jongeren twee jaar lang intensieve begeleiding op alle gebieden van hun leven en kunnen ze, indien nodig, het krediet in tijd terugbetalen in plaats van met geld. De JPF-aanpak richt zich op het wegnemen van schulden en het bieden van begeleiding op basis van het toekomstperspectief van de jongere. 

Workshop JPF met H.M. Koningin Máxima_2

“Ik ben inmiddels twee jaar schuldenvrij, maar had de enorme nasleep van schulden niet overzien”, sprak een van de twee ervaringsdeskundigen tijdens de workshop. De twee jongeren, die deel hebben genomen aan een JPF-traject, spraken openhartig met Koningin Máxima over de over de impact die het JPF-traject op hen heeft gehad. Een verhaal over schaamte voor familie en vrienden, angst voor brieven en deurwaarders, maar ook over doorzetten en overwinnen, mét perspectief op de toekomst. 

VNG 78_2

H.M. Koningin Máxima woonde ook een workshop van Plinkr Nazorg bij, een methode die gemeenten wordt ingezet om inwoners te helpen weer financieel redzaamheid te worden. Bijvoorbeeld als onderdeel van een schuldhulpverleningstraject of om de uitstroom uit beschermingsbewind of budgetbeheer te verbeteren.  Tijdens de workshop gingen deelnemers aan de slag met hoe de methode in de gemeente toe te passen. H.M. Koningin Máxima sprak bij de Plinkr workshop met gemeenten die reeds met de Plinkr methode werken en hun ervaringen en tips deelden met gemeenten die interesse in de methode hebben. Hoe zorgen zij ervoor dat het vergroten van de financiële redzaamheid van inwoners een vast onderdeel wordt van de hulpverlening in de gemeente? En welke hulpverleners zijn gemeente het meest geschikt voor deze rol?  

Samen de schouders eronder

Sadik Harchaoui en Marianne van der Sloot_2

De Dag van de Interventies maakte één ding duidelijk: samenwerking is essentieel om problematische schulden effectief aan te pakken. Gemeenten worden opgeroepen om bewezen methoden te omarmen en zo méér mensen uit de schulden te helpen.

Week van de Interventies

In de week van 2 t/m 6 juni organiseert het programma de (online) Week van de Interventies, georganiseerd door VNG Realisatie. Een nieuw moment om kennis te maken met de interventies van SchuldenlabNL Laten we samen bouwen aan een toekomst met minder schulden en méér financiële perspectieven! 

Lees er hier meer over en meld je aan voor de Week van de Interventies