Schuldenlab jongen

“Hoe langer je dakloos bent, des te moeilijker is het om weer een normaal leven te vinden”

Innovaties

Jongeren perspectief fonds

Jongeren uit de schulden, in de maatschappij

NIET DE SCHULD, MAAR HET TOEKOMSTPERSPECTIEF VAN JONGEREN STAAT CENTRAAL
Te veel jongeren worden in hun perspectief belemmerd door schuldenproblematiek. Hierdoor komen zij niet verder in hun leven. De JPF-aanpak zorgt ervoor dat jongeren schulden(zorg) vrij zijn én werken aan hun perspectief. En dat is positief voor iedereen!

WAT IS EIGENLIJK HET PROBLEEM?
Er zijn veel jongeren met schulden en dit aantal blijft toenemen. Reguliere schuldhulpverlening is vaak niet passend voor jongeren. Dit komt bijvoorbeeld door het ontbreken van een stabiel inkomen of vanwege een instabiele situatie waar de jongere in vast zit. Het hebben van schulden staat het perspectief van jongeren in de weg, waardoor zij niet verder komen in hun leven. De JPF-aanpak is een schuldenaanpak die wel aansluit bij jongeren én die bewezen effectief is.

DE JPF-AANPAK IN HET KORT:
De JPF-aanpak is een innovatieve aanpak gericht op het perspectief van jongeren met schulden.
Binnen de aanpak is het schuldregelen niet als einddoel maar als middel om te werken aan het ander perspectief. De aanpak bestaat uit de volgende drie pijlers:

  1. De schulden worden gesaneerd door middel van een saneringskrediet. Hierdoor ontstaat er bij de jongere snel rust en ruimte om te werken aan perspectief.
  2. Het bedrag van het saneringskrediet kan in geld of in natura terugbetaald worden. Bij terugbetaling in natura doet de jongere een maatschappelijke tegenprestatie. Deze draagt bij aan de perspectiefwens.
  3. De jongere krijgt 2 jaar integrale trajectbegeleiding. Samen werken zij aan de doelen uit het perspectiefplan van de jongere.

Binnen de JPF-aanpak ligt de focus niet op maximaliseren van de afloscapaciteit maar op het werken aan perspectief. Hierdoor kan een jongere bijvoorbeeld terug naar school of juist op school blijven maar toch schuldenvrij worden.

EFFECTEN VAN DE JPF AANPAK
De effecten van de JPF-aanpak zijn voor iedereen positief; of je nou de jongere zelf, de gemeente, de centrale overheid of schuldeiser bent. De maatschappelijk baten op zowel korte als lange termijn zijn overtuigend. Als gemeente investeren in jongeren met schulden loont dus.

De grootste opbrengsten zitten natuurlijk bij de jongeren zelf; met een beter perspectief, schuldenvrij en vol vertrouwen de toekomst tegemoet gaan is de echte opbrengst.

JPF Q1

Impactmeting

Het Jongeren Perspectief Fonds is één van de methoden die mede dankzij de inspanningen van SchuldenLabNL is opgeschaald en daardoor een groter bereik heeft gekregen. In 2022 heeft SchuldenlabNL in samenwerking met Deloitte de impact van het Jongeren Perspectief Fonds gemeten.

Download de impactmeting

AAN DE SLAG MET HET JPF? HET JPF-TEAM HELPT U VERDER.
Het JPF biedt een lidmaatschap aan voor gemeenten. Met dit lidmaatschap ondersteunt het JPF gemeenten maximaal bij de besluitvorming, opzet en uitvoering. Het lidmaatschap bestaat uit 3 onderdelen:

  • JPF Toolkit met alle ondersteuningsproducten voor het starten en uitvoeren van het JPF. De JPF Toolkit versnelt de verkennings- en opstartfase en ondersteunt de uitvoeringsfase.
  • JPF Effectmonitor voor alle JPF-trajectbegeleiders en de projectleider. Deze monitor geeft inzicht in de voortgang van het project, de effecten per jongeren op verschillende leefgebieden en de maatschappelijke besparingen.
  • JPF Community met kennissessies & trainingsprogramma voor de JPF Professionals.

Het lidmaatschap is met grote zorg ontwikkeld met als doel om gemeenten zo maximaal mogelijk te ondersteunen. Wilt u meer weten of alvast een kijkje nemen in de Toolkit van het JPF? Neem dan contact op via info@jongerenperspectieffonds.nl! U krijgt dan direct toegang tot het eerste deel van de Toolkit.

MEER WETEN?
Lees verder op de website van Jongeren Perspectief Fonds.

Gerelateerd nieuws | blogs | evenementen

Nieuws | 14.05.2024

Schuldenvrij én werken aan je toekomst: dit is het JPF in Nieuwegein

Te veel jongeren worden in hun perspectief belemmerd door schuldenproblematiek. Hierdoor komen zij niet verder in hun leven.

Lees meer

Nieuws | 15.01.2024

TOFFE VACATURE ALERT!

Wil jij een échte leuke functie binnen het armoede-en schuldendomein? Ga dan aan de slag als kwartiermaker bij stichting Jongeren Perspectief Fonds.

Lees meer

Nieuws | 15.01.2024

Het Jongeren Perspectief Fonds benoemd in een artikel van het AD

In het Algemeen Dagblad (AD) is een artikel verschenen over Thalissa (25), eerste deelnemer van het Jongeren Perspectief Fonds in Gouda. Ze is opgegroeid in de jeugdzorg, maar moest op haar 18e in haar eentje verder.

Lees meer

Nieuws | 30.05.2023

Stichting JPF viert impact! // Jongeren met schulden geholpen in steeds meer gemeenten geholpen door JPF-aanpak

Op 24 mei vierde Stichting Jongeren Perspectief Fonds (JPF) de impact van de JPF-aanpak samen met 16 nieuw

Lees meer

Nieuws | 26.05.2023

Koningin Máxima brengt werkbezoek schuldhulpmethoden

Hare Majesteit Koningin Máxima heeft woensdag 24 mei een werkbezoek gebracht aan een mbo-opleiding van Aventus in Apeldoorn.

Lees meer

Nieuws | 09.03.2023

ARNHEM SLUIT LIDMAATSCHAP MET STICHTING JPF

Jongeren Perspectief Fonds meldt met blijdschap dat zij vanaf 9 maart 2023 ook de samenwerking aanzijn gegaan met Gemeente Arnhem!

Lees meer