Schuldenlab project 1

"Ik weet nu gelukkig waar we recht op hebben en welke voorziening we kunnen aanvragen"

Innovaties

De VoorzieningenWijzer

Opmerkelijk: toeslagen en gemeentelijke regelingen missen soms hun doel. Daarom: De VoorzieningenWijzer.

Ons land kent allerlei toeslagen en gemeentelijke regelingen en fondsen voor financiële ondersteuning. Bovendien mag iedereen tegenwoordig zelf een zorgverzekering en energieleverancier kiezen. Veel mensen met een zwakke financiële positie of schulden zien daardoor door de bomen het bos niet meer. Toeslagen kunnen mensen soms zelfs in de problemen brengen, als achteraf terugbetaald moet worden. De VoorzieningenWijzer brengt precies in kaart waar iemand recht op heeft. De basis op orde, dat voorkomt schulden.

Ondanks dat er veel is geregeld in Nederland, blijkt dat de groep die het nodig heeft,  onvoldoende gebruik hiervan maakt en daardoor dreigt vast te lopen. Het gaat daarbij vaak om mensen die geen enkele financiële tegenslag kunnen hebben door gebrek aan buffers, of die zelfs al in de schulden zitten. Het werd duidelijk dat juist deze doelgroep heel veel moeite heeft om de financiële ondersteuning die er wel is (denk aan de al genoemde toeslagen, maar ook aan gemeentelijke steunfondsen) te vinden en te begrijpen. Dat kan allerlei oorzaken hebben: complexiteit, stress, niet weten waar te beginnen. De VoorzieningenWijzer helpt daarbij en maakt het mogelijk om optimaal gebruik te maken van de al bestaande toeslagen en regelingen. Het is dus niet nodig om voor deze doelgroep nieuwe financiële instrumenten te bedenken.

VWZ Q1

Maatwerk per gemeente

Zo’n 50 gemeenten hebben inmiddels kennis gemaakt met De VoorzieningenWijzer. Vanuit de organisatie achter De VoorzieningenWijzer krijgen de deelnemende gemeenten twee instrumenten aangereikt: training van lokale medewerkers die de doelgroep gaan benaderen en een online applicatie. In deze applicatie zijn alle relevante soorten toeslagen en regelingen voor een specifieke gemeente ingevoerd. De lokale medewerkers kunnen zo voor individuele inwoners de voor hen optimale financiële huishouding inregelen. Dat leidt tot aanzienlijke besparingen. En zeker zo belangrijk: het behoedt voor financiële tegenvallers die kunnen ontstaan bij o.a. verkeerd inschatten van toeslagen, zorgverzekeringen en energiecontracten. De VoorzieningenWijzer bespaart èn stabiliseert.

Zie hier de video met de complete uitleg van De VoorzieningenWijzer.

Lees voor meer achtergrond ook dit artikel op de website van Binnenlands Bestuur.

Impactmeting

Deze impactmeting is uitgevoerd door SchuldenlabNL, in opdracht van De Voorzieningenwijzer en in samenwerking met Deloitte.

De Voorzieningenwijzer is één van de methoden die mede dankzij de inspanningen van SchuldenLabNL is opgeschaald en daardoor een groter bereik heeft gekregen. SchuldenLabNL monitort De Voorzieningenwijzer om de hulp en oplossingen te verbeteren. SchuldenLabNL en De Voorzieningenwijzer hebben daarom de impact van De Voorzieningenwijzer gemeten.

Download de impactmeting

De uitgevoerde impactmeting heeft betrekking op 2020. 

MEER WETEN?
Lees verder op de website van De Voorzieningenwijzer.

Gerelateerd nieuws | blogs | evenementen

Nieuws | 14.05.2024

Het Volwassenenfonds Sport & Cultuur officieel partner van De VoorzieningenWijzer!

Het Volwassenenfonds Sport & Cultuur is per april officieel partner van De VoorzieningenWijzer!

Lees meer

Nieuws | 11.04.2024

Nadine kan eindelijk sparen voor haar dochter

Op haar 22ste kwam Nadine met haar pasgeboren dochter op eigen benen te staan. Een spannende stap als alleenstaande moeder die ook veel financiële uitdagingen meebracht. Dankzij de VoorzieningenWijzer kon ze veel regelingen aanvragen.

Lees meer

Nieuws | 04.04.2024

Gemeente Het Hogeland en woningcorporaties introduceren De VoorzieningenWijzer voor inwoners met een lager inkomen

Sinds 1 maart 2024 kunnen inwoners van de gemeente Het Hogeland gebruik maken van De VoorzieningenWijzer, via de site datgeldtvoormij.nl.

Lees meer

Nieuws | 04.04.2024

Gemeente Raalte helpt inwoners bij gemeentelijke regelingen en zet De VoorzieningenWijzer in: “Uit zo’n gesprek kan 600 euro aan besparingen komen”

Per 15 maart 2024 kun je in de Gemeente Raalte gebruik maken van De VoorzieningenWijzer. Deze digitale tool helpt inwoners bij gemeentelijke regelingen, toeslagen en het verminderen van vaste lasten.

Lees meer

Nieuws | 04.04.2024

Ook inwoners van Emmen kunnen vanaf nu geld besparen met De VoorzieningenWijzer

Vanaf begin dit jaar is De VoorzieningenWijzer actief in de gemeente Emmen en dat is goed nieuws voor inwoners van de gemeente die een laag inkomen hebben: zij krijgen gratis hulp van De VoorzieningenWijzer bij het aanvragen van zowel land

Lees meer

Nieuws | 14.12.2023

Aantal mensen dat belt met Geldfit voor hulp bij geldzorgen verdriedubbeld in 2023

In 2023 namen meer dan 45.000 mensen contact op met het landelijk telefoonnummer van Geldfit voor hulp bij geldzorgen. Dat zijn drie keer zoveel mensen als in 2022.

Lees meer