Plinkr pakt armoede in Nederland aan: van wicked problem naar duurzame oplossing
di, 06 mei 2025 - 11:08
Sommige problemen zijn zo groot dat ze niet eenvoudig op te lossen zijn, maar dat betekent niet dat je ze niet moet aanpakken. De Eindhovense tech-scale-up Plinkr ziet het armoedeprobleem in Nederland als zo’n uitdaging. BOM steunt Plinkr’s missie om mensen te helpen naar een leven zonder geldzorgen.
Het aantal mensen met geldproblemen stijgt. Volgens het Nibud had in 2024 bijna 46% van de huishoudens betalingsproblemen en zo’n 730.000 huishoudens zaten met problematische schulden. Dit is een drama op individueel- en gezinsniveau, maar het brengt ook hoge maatschappelijke kosten met zich mee. Ten minste € 8,5 miljard euro per jaar, blijkt uit onderzoek, bijvoorbeeld in de vorm van verminderde arbeidsproductiviteit of verhoogde zorgkosten.
Van app naar systeemoplossing
Floris Went, directeur van Plinkr, zag in de tijd dat hij bij een bank werkte hoe financiële problemen levens ontwrichten. Samen met Arjen Went, Niels Pel, Teun Spierings en Steve Stomp richtte hij in 2017 Plinkr op. De startup begon met een app om mensen te helpen met hun geldzaken, maar ontdekte al snel dat de kern van het probleem elders lag.
Lees hier het volledige bericht.
Bron: De Brabantse Ontwikkelings Maatschappij
SCHULDHULPMETHODEN
Plinkr Nazorg is één van de negen schuldhulpmethoden die door SchuldenlabNL wordt opgeschaald. Ons doel is om lokale schuldhulpmethoden nationaal op te schalen, zodat alle gemeenten in Nederland er mee gaan werken. Negen methoden schalen we inmiddels op: ‘Hoe word je rijk?’, Jongeren Perspectief Fonds, Over Rood, Plinkr Nazorg, Socialdebt, Doorbraakmethode, Collectief Schuldregelen, De Voorzieningenwijzer en de Nederlandse Schuldhulproute.