Provinciehuis Zeeland, Middelburg, 12 september 2024

NETWERKBIJEENKOMST ZEEUWSE GEMEENTEN

ma, 23 sep 2024 - 08:19

Effectieve schuldhulpmethoden voor jongeren

Op donderdag 12 september 2024 organiseerde SchuldenlabNL samen met de Provincie Zeeland en Orionis Walcheren - dé gemeenschappelijke regeling van de gemeenten Middelburg, Veere en Vlissingen - in het Provinciehuis Zeeland een netwerkbijeenkomst voor alle Zeeuwse gemeenten, hun maatschappelijke partners en de initiatiefnemers van de negen door SchuldenlabNL erkende schuldhulpmethoden. Met elkaar bespraken wij hoe deze methoden ingezet kunnen worden voor Zeeuwse jongeren. 

SchuldenlabNL heeft als missie Nederland schuldenzorg- en armoedevrij te maken. Dat doen we door de meest effectieve methoden te selecteren en te helpen opschalen. Het doel van deze bijeenkomst in Zeeland was het delen van kennis over de 9 door SchuldenlabNL erkende methoden en de meerwaarde hiervan voor jongeren In Zeeland te bespreken . De bijeenkomst richtte zich specifiek op jongeren, omdat ook in deze provincie steeds meer jongeren te maken hebben met financiële problemen. 3 op de 10 Zeeuwse jongvolwassenen heeft moeite met rondkomen, 2 op de 10 heeft het gevoel weinig controle over geldzaken te hebben en 1 op de 8 heeft een schuld (Bron: GGD Zeeland).

De Provincie Zeeland was gastheer. Joost Broumels van SchuldenlabNL begeleidde deze inspirerende bijeenkomst en de volgende methoden werden toegelicht: “Hoe word je Rijk?”, SocialDebt, het Jongeren Perspectief Fonds (JPF), de Voorzieningenwijzer, Collectief Schuldregelen, Over Rood, Nederlandse Schuldhulproute (Geldfit en Jongeren) en PlinkR. 

“Hoe word je Rijk?” – Financiële educatie

“Hoe word je Rijk?” is een lesprogramma van Money Start dat kwetsbare leerlingen van 14 tot en met 18 jaar de noodzakelijke tools meegeeft om na hun 18de verjaardag niet in de schulden te komen. De lessen zijn gemaakt voor het praktijkonderwijs, het speciaal onderwijs, en voor VMBO- en MBO-niveau 1 en 2. In samenwerking met ING en het ING Fonds heeft Money Start aan het begin van dit jaar daarnaast de campagne “Doe ff lekker niet” gelanceerd om jongeren bewust te maken van financiële valkuilen. “Geen schulden maken, kun je leren”, aldus Alan Bredenhorst van Money Start. Alle campagnematerialen zijn vrij beschikbaar voor gemeenten en kunnen direct worden ingezet: https://moneystart.nl/doefflekkerniet/

Meer weten over “Hoe word je Rijk?”? “Hoe word je Rijk?”

Jongeren Perspectief Fonds – Oplossing voor jongeren met problematische schulden

Jolanda Scharenburg en Bianca Lemmers lichtten de JPF-aanpak toe: deze schuldhulpmethode richt zich op jongeren tussen de 18 en 27 jaar met problematische schulden. De schulden worden gesaneerd en de jongeren leveren een tegenprestatie, zoals bijvoorbeeld werk of een opleiding. Tijdens het traject worden de jongeren intensief begeleid wat leidt tot een positieve impact op bijna alle leefgebieden. De komende maand gaat de gemeente Vlissingen al aan de slag met het Jongeren Perspectief Fonds.

Meer weten over het Jongeren Perspectief Fonds? Jongeren Perspectief Fonds

SocialDebt – Oplossing voor jongeren met beginnende schulden

SocialDebt neemt schulden tot € 2.500,- letterlijk over van jongeren. De jongeren lossen vervolgens via een app met een dynamisch aflossingsplan af. Alle deelnemers krijgen een persoonlijke coach en goed gedrag wordt beloond met een korting op de schuld of een tegoedbon voor bijvoorbeeld boodschappen of reiskosten. Jamal Oulel is oprichter van SocialDebt en heeft in het verleden zelf ervaren hoe het is om als jongere schulden te hebben en geen hulp te ontvangen. 

Meer weten over SocialDebt? SocialDebt

Voorzieningenwijzer – Checken op welke voorzieningen je recht hebt

Er zijn zowel landelijk als lokaal heel veel regelingen, maar mensen moeten dit zelf uitzoeken en aanvragen. De Voorzieningenwijzer laat zien waar jongeren recht op hebben zoals een passende zorgverzekering, zorg- en huurtoeslag, studietoeslag, een bijdrage voor bijvoorbeeld sport of muzieklessen, etc. Een check via de voorzieningenwijzer levert deelnemers gemiddeld een voordeel op van € 600,- aldus Anne Prins van de Voorzieningenwijzer. 

Meer weten over de Voorzieningenwijzer? Voorzieningenwijzer

Plinkr – Coaching en nazorg

Nadat schulden zijn opgelost, worden mensen via de PlinkR methode gecoacht zodat zij weer vertrouwen krijgen en financieel redzaam worden. Via een app worden deelnemers met 75 eenvoudige opdrachten financieel vaardig gemaakt. Deelnemers stellen bijvoorbeeld een budgetplan op, onderzoeken of zij recht hebben op voorzieningen, maken spaardoelen en worden bewust gemaakt van manieren waarop fraude wordt gepleegd zoals phishing. Elke week is er contact met een persoonlijke coach. 

De methode kan ingezet worden bij de uitstroom uit bewind, als onderdeel van de basis dienstverlening bij budgetbeheer en schuldhulpverlening en preventief ter voorkoming van schulden. 

Meer weten over Plinkr Nazorg? Plinkr Nazorg

Netwerkbijeenkomst Zeeuwse Gemeenten

 

Over Rood – Hulp voor ondernemers 

Over Rood is een vrijwilligersorganisatie die zich richt op zelfstandigen met maximaal 5 werknemers. De vrijwilligers zijn zelf ervaren ondernemers. Jongeren met een eigen onderneming die vastlopen, kunnen hulp ontvangen van Over Rood. 

Coby Eestermans schetste met een sprekend voorbeeld hoe Over Rood twee jongeren met een kapperszaak heeft geholpen. Door overzicht te creëren en in kosten te snijden, kregen de jonge ondernemers weer grip op de financiën en hadden zij weer energie om de onderneming vooruit te brengen. Als een onderneming niet levensvatbaar is, ondersteunt Over Rood bij het beëindigen van de onderneming. Over Rood is al actief in bijna alle Zeeuwse gemeenten.

Meer weten over OverRood? OverRood 

Collectief Schuldregelen – Efficiëntere schuldhulpverlening door collectieve afspraken

Jaacoub Abbassi en Nico Wuarbanaran waren aanwezig namens de Nederlandse Vereniging voor Volkskrediet (NVVK) om de aanpak van Collectief Schuldregelen uit te leggen. Met schuldeisers en gemeenten zijn afspraken gemaakt om de schuldhulpverlening te versnellen en efficiënter te laten verlopen. De aanpak rondom Collectief Schuldregelen in inmiddels opgenomen in een samenhangende aanpak rondom 1 schuld, 1 deal, 1 kanaal. De schulden worden met een saneringskrediet teruggebracht tot één schuld, er is één pakket aan afspraken die zijn vastgelegd in Convenanten en er is één kanaal: het Schuldenknooppunt. 

Meer weten over Collectief Schuldregelen? Collectief Schuldregelen

Nederlandse Schuldhulproute / Geldfit Jong

Geldfit is een landelijk platform met één website en één telefoonnummer (0800-8115) dat iedere bezoeker (en dat zijn er ruim een paar miljoen per jaar!) naar de juiste hulp toe leidt. In oktober 2024 start de jongerencampagne. René Timmerman legde uit hoe Geldfit de brug slaat tussen de jongere die meer grip wil op zijn of haar geld en alle landelijke en lokale initiatieven die bestaan in Nederland. De belangrijkste uitgangspunten van Geldfit Jong zijn (1) jongeren eerder vinden en bereiken (2) Jongeren snel verwijzen naar een passend, toereikend en effectief hulpaanbod.

Al zes Zeeuwse gemeenten zijn aangesloten bij de Nederlandse Schuldhulproute.

Meer weten over de Nederlandse Schuldhulproute? Nederlandse Schuldhulproute

Oproep tot samenwerking 

De dag werd afgesloten door Harry van der Maas, gedeputeerde van Provincie Zeeland: “De Provincie Zeeland is een prachtige provincie om op te groeien, maar als er binnen het gezin sprake is van schuldenproblematiek trekt dit een zware wissel op het gezinsleven. Je kunt dan niet overal aan meedoen en je hebt last van stress. Het is dus belangrijk dat we elkaar helpen en samen oplossingen te treffen. Dit kunnen we doen door een verbinding te maken tussen provincie, gemeente en hulpverlenende organisaties”.

Aan deze oproep gaven alle aanwezigen graag gehoor. Joost Broumels nodigde alle aanwezige gemeenten uit om op een kaart van Zeeland een sticker te plakken van de schuldhulpmethoden waarmee zij graag verder in gesprek gaan. Dit leverde een prachtige kaart vol met stickers op en levendige gesprekken tijdens de aansluitende netwerkborrel. 

Netwerkbijeenkomst Zeeuwse Gemeenten

 

De voortgang van de samenwerking tussen de Zeeuwse gemeenten en de methoden kunt u volgen op onze website: www.schuldenlab.nl