Schuldenvrij én werken aan je toekomst: dit is het JPF in Nieuwegein
di, 14 mei 2024 - 11:54
Te veel jongeren worden in hun perspectief belemmerd door schuldenproblematiek. Hierdoor komen zij niet verder in hun leven. In de aanpak van het Jongeren Perspectief Fonds werken jongeren samen met jongerenwerkers én schuldhulpverlening aan een oplossing. Hoe gaat dat in de praktijk?
Het aantal jongeren met schulden blijft helaas toenemen. Uit verschillende rapporten van de afgelopen jaren blijkt dat de financiële situatie van jongeren zorgwekkend is. Ook in Nieuwegein, waar zo’n 10% van de jongeren tussen de 15 en 25 jaar met problematische schulden te maken heeft*. Een groot gedeelte van de jongeren zoekt geen of te laat hulp. En dat terwijl vroegtijdige hulpverlening juist zo belangrijk is, zodat beginnende betalingsachterstanden niet verergeren.
Werken aan een goede basis
Reguliere schuldhulpverlening geeft vaak niet een passende oplossing, bijvoorbeeld doordat er geen stabiel inkomen of stabiele thuissituatie is. In Nieuwegein is daarom een jaar geleden gestart met de aanpak van het Jongeren Perspectief Fonds, waarbij niet alleen de schuld wordt aangepakt maar waarin ook met de jongere wordt gewerkt aan haalbare plannen voor de toekomst.
“In Nieuwegein is bestaanszekerheid een belangrijk thema. Het Jongeren Perspectief Fonds biedt een nieuwe werkwijze om jongeren te bereiken en gelijke kansen te geven in de samenleving,” vertelt Irith de Vreede, adviseur Armoede- en Schuldenpreventie bij de gemeente Nieuwegein. “We willen hen graag een betere startpositie geven en daarmee meer veerkracht.”
Klik hier om het volledige artikel te lezen.
Schuldhulpmethoden
Het Jongeren Perspectief Fonds is één van de negen schuldhulpmethoden die door SchuldenlabNL wordt opgeschaald. Ons doel is om lokale schuldhulpmethoden nationaal op te schalen, zodat alle gemeenten in Nederland er mee gaan werken. Negen methoden schalen we inmiddels op: ‘Hoe word je rijk?’, Jongeren Perspectief Fonds, Over Rood, Plinkr, Socialdebt, Doorbraakmethode, Collectief Schuldregelen, De Voorzieningenwijzer en de Nederlandse Schuldhulproute.