NVVK en de Week van het Geld: Financiële Educatie in Actie

do, 14 mrt 2024 - 15:34

Van 11 tot en met 15 maart 2024 is het de Week van het Geld. Dit wordt jaarlijks georganiseerd door het platform Wijzer in Geldzaken van het ministerie van Financiën. Onder het motto 'jong geleerd is oud gedaan' worden kinderen en jongeren voorbereid op financiële zelfredzaamheid in de toekomst door middel van financiële educatie.

Het thema van dit jaar luidt ‘Hoe ben jij je geld de baas?’. In het kader hiervan zijn de leden van de NVVK druk bezig met het bevorderen van financieel bewustzijn onder kinderen en jongeren. Een aantal voorbeelden van de initiatieven van NVVK-leden tijdens deze week: 

 • Gemeente Nijmegen schenkt alle basisscholen in Nijmegen een voorleesboek rondom geld. 
   
 • Gemeente Weert organiseert diverse activiteiten zoals een Memoryspel en een muntenspeurtocht voor basisschoolleerlingen, en een quiz en geldspel voor MBO-leerlingen.
   
 • Stichting Hulp en Steun in Urk verzorgt gastlessen op basisscholen, middelbare scholen en het MBO. Tijdens ouderavonden worden de behandelde onderwerpen ook aan ouders teruggekoppeld.
   
 • Gemeente Nissewaard opent traditiegetrouw de Week van het Geld met een activiteit. Dit jaar was er een bijeenkomst in de burgerzaal van het stadhuis, met onder andere wethouder Hanneke Stengs en influencer/rapper Ruwhel Emers. 
   
 • Geldpraatje heeft alle basisscholen in Ede voorzien van het 'Te gekke geldboek', een gezamenlijk initiatief van HipHelpt, Schuldhulpmaatjes, Humantas, Opella en de gemeente Ede. Daarnaast vinden er op dertien locaties geldpraatjes plaats, waar alle inwoners vragen kunnen stellen over geld.
   
 • Gemeente Roermond organiseert een wedstrijd met een prijsvraag voor middelbare scholieren, en een escape room om bewustwording over geldzaken onder jongeren te stimuleren. 
   
 • Stroomopwaarts financiert gastlessen op het voortgezet onderwijs en biedt basisscholen het pakket Klasse!Kas aan. Hiermee leren kinderen in de bovenbouw om verantwoord met geld om te gaan.
   

SCHULDHULPMETHODEN

De interventie Collectief schuldregelen van de NVVK is één van de schuldhulpmethoden die door SchuldenlabNL wordt opgeschaald.