Nieuwsbrief | Hoe word je rijk, terugblik ‘Week van het geld’ 2023
di, 18 apr 2023 - 10:40
Meer weten over 'Hoe word je rijk?', één van de schuldhulpmethoden die door Schuldenlab wordt opgeschaald?
Lees onderstaande nieuwsbrief.
Nieuwsbrief | Hoe word je rijk, terugblik ‘Week van het geld’ 2023
Het aantal jongeren met schulden blijft toenemen. Jongeren lenen vaker en meer geld (bijvoorbeeld via Afterpay), geven de zorgtoeslag uit aan andere dingen en kunnen hun rekeningen dan niet meer (terug) betalen.
Niet voor niets dat de Week van het geld 2023 in het teken stond van ‘Bedwing de bling’. Jongeren worden via advertenties op sociale media en games voortdurend verleid om geld uit te geven. En ook influencers hebben invloed op het koopgedrag van jongeren. ‘Bling’ is overal en soms moeilijk te weerstaan.
Als jongeren in de schulden belanden, blijven ze te lang onder de radar. Ze komen meestal pas boven drijven als het water hen aan de lippen staat.
Money Start doet er alles aan om te voorkomen dat kwetsbare jongeren in de schulden komen. De Week van het geld is voor ons een belangrijk moment om in gesprek te gaan met de publieke en private sector over dit urgente thema. Met als gezamenlijk doel: de handen ineen slaan zodat we kwetsbare jongeren veel meer kunnen gaan beschermen. Voorkomen is beter dan nooit meer genezen.
Het is logisch om kwetsbare jongeren op tijd te informeren, te begeleiden en te helpen met de financiële overgang naar 18 jaar.
Preventie werkt!
In deze Week van het geld-special blikken we terug op voor ons belangrijke en waardevolle ontmoetingen en momenten tijdens de Week van het geld 2023.
Opening Week van het geld door Koningin Máxima
Hare Majesteit Koningin Máxima opende 27 maart de Week van het geld in de Jaarbeurs in Utrecht. De koningin is zeer betrokken bij het thema jongeren & geld. Koningin Máxima: 'Financiële opvoeding is een taak van ons allemaal. En juist de kinderen waar het niet okay mee gaat, daarvan gaan de ouders vaak ook niet okay. Dus als we willen voorkomen dat kinderen van families die nu in armoede leven in de schulden komen, dan moeten we hen dat ergens anders leren. En dat is de school.'
Alan Bredenhorst (Managing partner Money Start) was er bij in de Jaarbeurs:
'Veel aandacht voor financiële educatie is zo belangrijk, ook van banken en verzekeraars, waaronder onze zeer gewaardeerde partner ING Nederland. Ook zij zien de urgentie van lessen over geldzaken voor jongeren. Money Start is gespecialiseerd in financiële educatie aan kwetsbare jongeren. De afgelopen tien jaar gaven we in gemeenten door heel Nederland 11.703 lessen aan meer dan 40.490 leerlingen in het speciaal- en praktijkonderwijs, vmbo en mbo1&2'. We zijn daar waar de grootste winst te behalen valt!
Bekijk hier de terugblik Week van het geld 2023 - Wijzer in geldzaken
ING Talk Let's Talk Sustainability
Diezelfde maandag schoof Money Start aan bij ING’s Let's Talk Sustainability, een talkshow om ING-medewerkers inzicht te geven in maatschappelijke en duurzame ontwikkelingen binnen en buiten ING Nederland. Thema van deze Talk: financiële gezondheid en financiële educatie.
Loes van Geffen (Managing partner Money Start) en peer educator Melvin schoven aan tafel bij host Marnix van der Velden. Loes vertelde over de aanpak van Money Start; Melvin sloot hierop aan met zijn persoonlijke verhaal en werk als peer educator. Corette Beentjes-Visser deelde hoe ING Nederland ouders én jongeren helpt met financiële bewustwording en hen aanmoedigt duurzaam financieel gezond gedrag te vertonen. Het partnership met Money Start draagt hieraan zeker bij.
We zijn trots op de samenwerking met ING en het ING Nederland Fonds!
Deze Talk viel overigens in de smaak: 85% van de deelnemers gaf de Talk een 8, 9 of 10; 91% leerde meer over financiële educatie.
Bekijk hier de ING Talk met Money Start
In gesprek met wethouder Marjolein Moorman
Money Start was samen met buurtteam Zuidoost (Djemilla Haps) uitgenodigd in het stafoverleg van wethouder Marjolein Moorman voor een gesprek over armoede op scholen en brachten we de problemen in kaart.
Aanwezigen waren: het speciaal onderwijs (bestuurder Annette van der Poel), Kolom (bestuurder Leendert Jan Veldhuyzen en de directeur van de Dreef Ed van der Hooft), Het samenwerkingsverband (senior beleidsmedewerker, Marit van Luijn) en de gemeente Amsterdam (directeur armoedebestrijding Harro Hoogerwerf, senior beleidsmedewerker Floor Hovenkamp en Nadia el Kabir en Daniel Drittij). Wat merken de scholen van armoede onder leerlingen in het onderwijs?
Ministerie op bezoek in de klas
Tijdens de Week van het geld waren Marion Vreeburg en Willem van den Hoogen van het Ministerie van Sociale Zaken & Werkgelegenheid (SZW) te gast bij de ISK van de Luca Praktijkschool in Amsterdam.
Marion en Willem delen de wens om kwetsbare jongeren een eerlijke kans te geven op een schuldenvrij leven.
Geldmarkt PACT Amsterdam
PACT, het platform tegen armoede van de gemeente Amsterdam, organiseerde in de Week van het geld een financiële editie over jongeren & geld.
Money Start gaf een workshop en was aanwezig op de geldmarkt.
AT5 maakte een reportage over het event en interviewde onze peer educators Melvin (zie foto) en Gerzon.
Bekijk hier de rapportage van AT5
Nieuwe ING-directeur verwelkomt jongerenpanel
Vorige week organiseerde ING voor het eerst het 21 from 21 event op het ING-kantoor in Amsterdam. De nieuwe ING-directeur Peter Jacobs verwelkomde 21 jonge ING-klanten die samen het ING jongerenpanel gaan vormen. Vanuit Money Start gaf Loes van Geffen voorlichting over jongeren en schulden en vertelde peer educator Melvin zijn levensverhaal.
21 from 21 is ontstaan vanuit de behoefte om jongeren geboren in de 21e eeuw (doelgroep Gen-Z) beter te begrijpen. ING gaat met het jongerenpanel in gesprek over vier thema’s: No Money Worries (schulden en rekeningen), Making Ends Meet (inkomen en uitgaves), Financial Resilience (sparen) en Future Provision (investeren en plannen). ING voorziet de jongeren van informatie over de onderwerpen, waarmee zij vervolgens aan de slag te gaan. Met hun feedback wil ING leren hoe zij jongeren het beste kunnen benaderen en aanspreken om de doelgroep Gen-Z aan te zetten tot gezond financieel gedrag.
Gemeente Zaanstad
Wethouder René Tuijn bezocht het Altra College Zaanstreek (VSO) in Krommenie (gemeente Zaanstad). De wethouder woonde een 'Hoe word je rijk?'-les over het incassotraject van docent Redouan en peer educator Melvin bij en mocht de leerlingen daarna hun certificaat uitreiken.
Gemeente Beverwijk
Op het NOVA College Beverwijk (MBO) lunchte wethouder Cecilia van Weel samen met ons en de studenten.
Om daarna aan te schuiven bij klas MyTech1A voor de ‘Hoe word je rijk?’-les door docent Winston en peer educator Gerzon. De studenten waren blij met hun certificaat!
Wethouder Haarlem speelt 'Hoe word je rijk?' game
Wethouder Diana van Loenen was te gast bij VSO De Schelp in Haarlem. ‘Hoe word je rijk?’- docent Redouan en peer educator Melvin speelden met klas én de wethouder de ‘Hoe word je rijk?’-game.
Gemeente Leiden
Klas 5/6 van Het Metrum (VSO-ZMLK) in Leiden kreeg les over het Incassotraject. Wethouder Abdelhacq Jermoumi woonde de les van docent Simone en peer educator Gerzon bij en mocht de 'Hoe word je rijk?-certificaten uitreiken aan de leerlingen. Wethouder Jermoumi: 'Het is belangrijk om de vinger aan de pols te houden.'
Gemeente Eindhoven
Wethouder Saskia Lammers kwam naar het Stedelijk College Eindhoven voor de 'Hoe word je rijk?'-les over fraude.
Saskia Lammers: ‘Als je er over praat, is er altijd wel iemand die je kan helpen. Of je nu naar het jongerencentrum gaat, de gemeente, of waar dan ook, je mag er altijd over praten. Er is altijd hulp.'
Wethouder Eugène van Mierlo van de gemeente Almelo bracht een bezoekje aan het Omnis College (voorheen VSO Mozaïek). 1Twente Almelo maakte een reportage.
Gemeente Arnhem
In Arnhem woonde wethouder Nermina Kundić de ‘Hoe word je rijk?’-les aan de klas Techniek MBO1 van Rijn IJssel KansRIJK bij. Onze docent Touda en peer educator Hamza gaven er voorlichting over het incassotraject. De wethouder vertelde over de tijd dat ze als 18-jarige uit Bosnië naar Nederland kwam en het financieel moeilijk kreeg.
Gemeente Hilversum
Wethouder Bart Heller keek mee bij de 'Hoe word je rijk?'- les over het incassotraject in klas 2F van het MBO College Hilversum. Wethouder Heller: ‘Er verandert ontzettend veel als je 18 wordt. Het is zo makkelijk om in de schulden te belanden. Probeer schulden te voorkomen en zoek anders hulp.’
Bron: Money Start
Datum: 18 april 2023