Nieuwsbrief | Hoe word je rijk?

ma, 13 feb 2023 - 11:51

Meer weten over 'Hoe word je rijk?', één van de schuldhulpmethoden die door Schuldenlab wordt opgeschaald?

Lees onderstaande nieuwsbrief.

Het aantal jongeren dat opgroeit in armoede gaat de komende jaren waarschijnlijk toenemen. Nu is dat één op de dertien (zie: NOS). Het percentage kwetsbare jongeren uit het praktijkonderwijs, speciaal onderwijs en vmbo dat met armoede te maken krijgt, zal vermoedelijk nog hoger zijn. Volgens de Nederlandse wet zijn alle jongeren met achttien jaar financieel handelingsbekwaam, dus ook jongeren met een IQ van 55. In de praktijk is deze groep dat natuurlijk niet, waardoor ze zonder hulp uit hun omgeving explosief in de schulden komen. De verantwoordelijkheid om hen hierbij te helpen ligt bij ouders. Maar als ouders dit zelf niet onder controle hebben of niet begrijpen, verschuift de verantwoordelijkheid automatisch naar het onderwijs, waar dit thema niet geborgd is in het curriculum.

Schuldpreventie in het onderwijs draagt bij aan het verminderen van armoede. Wij hebben na tien jaar een erkende evidence based-aanpak ontwikkeld en zijn onderdeel van SchuldenLabNL. Dit schooljaar geven we zo'n 3.500 'Hoe word je rijk?'-gastlessen aan leerlingen van het praktijkonderwijs, speciaal onderwijs en vmbo door heel Nederland. En breiden jaarlijks uit met drie tot vijf gemeenten; we zijn nu ook gestart in Beverwijk, Leiden, Eindhoven en Hilversum. De eerste reacties op de lessen -van zowel leerlingen als docenten- zijn ook in deze gemeenten zeer positief.

Afgelopen december gaven we de 10.000ste 'Hoe word je rijk?'-les en mochten we onze 100e school verwelkomen! Verder werkte Money Start mee aan een schuldpreventie-onderzoek van het Verwey-Jonker Instituut. 'Hoe word je rijk?' is hierin opgenomen als één van de interventies om via financiële educatie (problematische) schulden onder kwetsbare jongeren te voorkomen. Het hele rapport lees je hieronder.

Onderzoek

Werkzame elementen bij jongereninterventies gericht op het voorkomen van (mogelijke) betalingsachterstanden

Werkzame elementen bij jongereninterventies gericht op het voorkomen van (mogelijke) betalingsachterstanden

Het Verwey-Jonker Instituut publiceerde onlangs een rapport over jongereninterventies gericht op schuldpreventie. Het landelijke instituut onderzocht wat écht werkt bij het bereiken van jongeren met geldproblemen. Voor het onderzoek is aan jongeren gevraagd hoe zij het beste bereikt kunnen worden. Money Start heeft aan dit onderzoek meegewerkt. Uit het onderzoek komt onder meer naar voren dat een speelse manier van informatie overbrengen door jongeren wordt gewaardeerd en dit in combinatie met aandacht voor de financiële verantwoordelijkheden waarmee zij op hun achttiende te maken krijgen, goed werkt. Lees verder

Lees hier het eindrapport 'Werkzame elementen bij jongereninterventies' (januari 2023)

quote

 

Nieuwe 'Hoe word je rijk?'-docenten

Onze gastdocentenpool is uitgebreid met vier nieuwe schuldpreventietoppers! Team Money Start wenst Fatima El Akili, Simone Coppes, Fatima Jilali en Touda Ouhai heel veel succes en plezier met het verzorgen van de 'Hoe word je rijk?'-gastlessen op de diverse scholen. Een overzicht van alle gastdocenten vind je op www.moneystart.nl

Welkom!

welkom

 

Al 100 'Hoe word je rijk?'-scholen! 

In december gaven we 'Hoe word je rijk?'-lessen op onze 100e school: Rijn IJssel locatie Middachtensingel in Arnhem. Dit is een mbo met opleidingen op het gebied van Zorg & Welzijn, Uiterlijke verzorging & Fashion en Business.
Money Start werkt sinds 2021 samen met de gemeente aan een financieel gezonde toekomst van (kwetsbare) jongeren in Arnhem. Kijk op onze website voor een overzicht van alle gemeenten waar Money Start actief is. 

In onderstaande tabel zie je hoe onze 'Hoe word je rijk?'-lessen tot nu toe gewaardeerd zijn door leerlingen en docenten:

evaluatie lessen
quote

 

Burgemeester Purmerend  bespreekt (geen) schulden maken met scholieren 

burgermeester

Burgemeester Ellen van Selm (gemeente Purmerend) bezocht afgelopen december een derde klas van het SG Gerrit Rietveld, een scholengemeenschap voor vmbo-basis, -kader en -gemengde leerweg. Money Start-docent Redouan Ait Ouarg gaf er de ‘Hoe word je rijk’-les over het incassotraject. Burgemeester van Selm was onder de indruk van de les: “Ik geloof echt dat jongeren kunnen leren om geen schulden te maken, als ze weten hoe ze geen financiële missers maken, waar ze nog lang door worden achtervolgd." Lees het hele artikel op Purmerend in het nieuws.

 

Money Start in special Publiek Denken

publiek denken

Publiek Denken, een netwerkplatform voor professionals in de publieke sector, publiceerde een online 'Hoe word je rijk?'-special. Een interessante special, die een mooi inkijkje geeft in ons interactieve lesprogramma en de mensen die ermee werken. Aan het woord komen onder meer onze docenten Redouan Ait Ouarg en Annemieke Grossenbagt, Ed van der Hooft, directeur van het Praktijkcollege De Dreef in Amsterdam-Zuidoost en peer educator Gerzon. Kijk hier voor meer informatie over de special.  

Lees de special 'Zonder zorgen schuldenvrij - Hoe word je rijk?'

Bron: Money Start

Datum: 13 februari 2023