Nadine kan eindelijk sparen voor haar dochter

do, 11 apr 2024 - 08:29

Op haar 22ste kwam Nadine met haar pasgeboren dochter op eigen benen te staan. Een spannende stap als alleenstaande moeder die ook veel financiële uitdagingen meebracht. Dankzij de VoorzieningenWijzer kon ze veel regelingen aanvragen. Nu kan ze geld opzij zetten om goed voor haar kind te blijven zorgen.

Nadine woonde in een begeleide woonvorm in Hoogeveen totdat zij zwanger werd. Ze mocht daar niet langer blijven, maar kon via een traject van de gemeente met voorrang aan een huurwoning komen. Nadine vertelt: “Ik had eigenlijk geen idee wat ik allemaal moest regelen en had mijn handen vol met mijn dochter Lotte. Toen ik begeleid woonde hoefde ik eigenlijk niet zoveel te betalen en was het geen probleem om rond te komen van mijn uitkering via de gemeente. Nu werd dat allemaal anders!”
“Ik wist eerst niet wat ik ervan moest denken. Ik dacht dat ik mijn zaakjes allemaal wel op orde had.”

Niet duidelijk waar je recht op hebt

Via de gemeente hoorde ze dat een medewerker van een welzijnsorganisatie met haar kon uitzoeken of ze nog ergens geld liet liggen. Nadine: “Ik wist eerst niet wat ik ervan moest denken. Ik dacht dat ik mijn zaakjes allemaal wel op orde had”. Eerder noemde de gemeente wel dat ze misschien op een paar dingen recht had, maar daar is niets meer mee gebeurd. “Ze laten het niet altijd duidelijk weten, tenzij je er zelf naar vraagt. Ik kwam er in mijn situatie ook niet echt aan toe”, legt ze uit.
“Het was een heel aardige man, die me echt graag wilde helpen.”

Veel verschil gemaakt

Het contact met de medewerker begon met een prettig gesprek bij Nadine thuis. “Het was een heel aardige man, die me echt graag wilde helpen.” Hij legde wat dingen uit en vroeg haar wat ze al wel en niet had geregeld. “Ik wist helemaal niet dat ik op zoveel dingen recht had. Ik kon nog huurtoeslag, kinderbijslag en kindgebonden budget aanvragen. Ja, dat heeft veel verschil gemaakt.”

Gemeentelijke regelingen

Na het eerste gesprek kreeg ze een verslag met tips. “Ik zei eerst dat ik het zelf zou regelen, maar daar ben ik niet aan toegekomen. Toen belde ik die meneer weer op en hij hielp me graag nog eens.” Hij stuurde haar papieren op voor de gemeentelijke regelingen en kwam nog eens langs om het in te vullen. “Ik kon ook nog individuele inkomenstoeslag en bijzondere bijstand aanvragen. Het leverde per maand veel extra geld op. Daar was ik heel blij mee!”

“Ik belde de meneer weer op en hij hielp me graag met het aanvragen van de gemeentelijke regelingen.”

Belangrijk dat De VoorzieningenWijzer bestaat

Het is volgens Nadine belangrijk dat De VoorzieningenWijzer bestaat. “Er zijn genoeg mensen met een laag inkomen die op veel meer recht hebben dan ze denken. Als je dat niet weet, bedenk je ook niet wat je allemaal kunt aanvragen. En het is fijn dat er iemand meekijkt. Ik kan andere mensen aanraden om gebruik te maken van De VoorzieningenWijzer.”

“Nu ben ik aan het sparen. Daar kun je beter op tijd mee beginnen, vooral voor mijn dochter.”

Aan het sparen

Door de hulp van De VoorzieningenWijzer heeft Nadine minder zorgen dat ze kan rondkomen. “Nu ben ik aan het sparen. Daar kun je beter op tijd mee beginnen, vooral voor mijn dochter.” Ik vind geld verder helemaal niet belangrijk. Het is handig als je het hebt, maar het is niet het belangrijkste in het leven.”

Schuldhulpmethoden

De VoorzieningenWijzer is één van de negen schuldhulpmethoden die door SchuldenlabNL wordt opgeschaald. Ons doel is om lokale schuldhulpmethoden nationaal op te schalen, zodat alle gemeenten in Nederland er mee gaan werken. Negen methoden schalen we inmiddels op: ‘Hoe word je rijk?’, Jongeren Perspectief Fonds, Over Rood, Plinkr Nazorg, Socialdebt, Doorbraakmethode, Collectief Schuldregelen, De VoorzieningenWijzer en de Nederlandse Schuldhulproute