Het Jongeren Perspectief Fonds benoemd in een artikel van het AD

ma, 15 jan 2024 - 09:59

In het Algemeen Dagblad (AD) is een artikel verschenen over Thalissa (25), eerste deelnemer van het Jongeren Perspectief Fonds in Gouda. Ze is opgegroeid in de jeugdzorg, maar moest op haar 18e in haar eentje verder. ,,Ik was gewend dat jeugdzorg alles regelde”, zegt ze nu. ,,Daardoor kwam ik al heel snel in de schulden. Ik had ook geen ouders die konden helpen om mij die basis te bieden. En toen kreeg ik er ook een dochter bij.”

Samen met haar JPF trajectbegeleider Joyce Rosser, is Thalissa al ver gekomen. Rosser begeleidt jongeren twee jaar lang intensief: ,,Ik ga mee naar de huisarts of rechter als dat nodig is. En er wordt geleerd hoe er met geld om moet worden gegaan. Er moet stabiliteit ontstaan.” In Den Haag heeft het project inmiddels succes opgeleverd. De stad heeft berekend zo’n 20.000 euro per jongere voordeliger uit te komen vanwege het JPF. Dat komt vooral door minder uitkeringen, gezondheidszorg en verslavingszorg, wanneer het beter gaat met jongeren.

Thalissa betaalt haar schuld bij de gemeente af door als vrijwilliger te werken bij de zorginstelling waar ze stage liep. ,,Zo is zij de samenleving van dienst en betaalt zo in natura haar schuld aan de gemeente af”, zegt Rosser. ,,Het is ook een investering, het staat mooi op haar cv.”

Het hele artikel kun je lezen op de website van het Jongeren Perspectief Fonds.

Schuldhulpmethoden

Het Jongeren Perspectief Fonds is één van de schuldhulpmethoden die door SchuldenlabNL wordt opgeschaald.

AD