Gemeente Raalte helpt inwoners bij gemeentelijke regelingen en zet De VoorzieningenWijzer in: “Uit zo’n gesprek kan 600 euro aan besparingen komen”

do, 04 apr 2024 - 15:08

Per 15 maart 2024 kun je in de Gemeente Raalte gebruik maken van De VoorzieningenWijzer. Deze digitale tool helpt inwoners bij gemeentelijke regelingen, toeslagen en het verminderen van vaste lasten. Het doel van dit initiatief is om inwoners de regelingen zo goed mogelijk te laten benutten zodat hun financiële positie versterkt wordt.

Wethouder Gerria Toeter: “We proberen iedereen zo goed mogelijk te ondersteunen. Hier zijn verschillende regelingen voor, maar deze zijn lang niet bij iedereen bekend. Veel mensen met een krappe financiële situatie of schulden zien door de bomen het bos niet meer. De VoorzieningenWijzer brengt precies in kaart welke regelingen er voor inwoners zijn. De basis op orde hebben voorkomt schulden.”

Drempelvrees of gewoon niet op de hoogte

Zoals in bijna alle gemeentes, wordt er ook in Raalte onvoldoende gebruik gemaakt van de beschikbare toeslagen en financiële regelingen. Zo vraagt bijvoorbeeld meer dan de helft van de doelgroep de Meedoenregeling 18+, een financiële bijdrage voor maatschappelijke deelname, niet aan. Dat kan allerlei oorzaken hebben: complexiteit, stress, niet weten waar te beginnen of schaamte bij het vragen van hulp. De VoorzieningenWijzer moet hier verandering in brengen.

Over De VoorzieningenWijzer

Erik Feijen van De VoorzieningenWijzer Zwolle geeft aan dat deze voorziening in 2017 gestart is in de provincies Drenthe, Groningen en Friesland: “De service is erg succesvol”, meldt Erik optimistisch. “We zijn daarom erg blij dat Overijssel aan wil haken. Wij hebben ervaren dat in een gesprek er zo’n 600 euro aan besparingen uit kan komen. Dan hebben we de energietoeslag nog niet eens meegerekend. Dit wil je niet missen als je het financieel niet gemakkelijk hebt maar voor iedereen is het erg nuttig eens goed te onderzoeken waar je recht op hebt”, vertelt Erik. De tool is zo ingericht dat deze anoniem kan worden ingevuld en voor iedereen makkelijk te gebruiken.

Hoe werkt het?

Via www.datgeldtvoormij.nl/raalte vult de inwoner de gegevens in die van toepassing zijn. Hierna doorloopt men een aantal stappen waarna er uiteindelijk een overzicht op maat uitrolt met daarin de gemeentelijke/landelijke regelingen, toeslagen, een passende zorgverzekering of energiecontract. Ook is het mogelijk om via Humanitas Raalte een persoonlijk adviesgesprek aan te vragen. Check hun website voor de contactgegevens.

Schuldhulpmethoden

De VoorzieningenWijzer is één van de negen schuldhulpmethoden die door SchuldenlabNL wordt opgeschaald. Ons doel is om lokale schuldhulpmethoden nationaal op te schalen, zodat alle gemeenten in Nederland er mee gaan werken. Negen methoden schalen we inmiddels op: ‘Hoe word je rijk?’, Jongeren Perspectief Fonds, Over Rood, Plinkr Nazorg, Socialdebt, Doorbraakmethode, Collectief Schuldregelen, De VoorzieningenWijzer en de Nederlandse Schuldhulproute