Geldfit lanceert online potjes-check

ma, 27 mrt 2023 - 09:43

In de Week van het geld lanceert Geldfit de online potjes-check. Met deze online tool weten huishoudens voor welke toeslagen en regelingen ze in aanmerking komen. Dat is nodig, want te veel huishoudens maken nu geen gebruik van de voorzieningen die er zijn. De potjes-check is ontwikkeld in samenwerking met De VoorzieningenWijzer en is te vinden via geldfit.nl.

De Voorzieningenwijzer en de Nederlandse Schuldhulproute (waaronder Geldfit valt) zijn initiatieven die door SchuldenlabNL de afgelopen jaren zijn opgeschaald.

Online potjes-check

De online tool start met algemene vragen over de situatie van het huishouden. Op basis van deze gegevens weet het systeem welke regelingen en toeslagen mogelijk relevant zijn. Stap voor stap loopt de bezoeker door de tool en ontdekt voor welke voorzieningen hij/zij in aanmerking komt. Wie de online check ingevuld heeft, ontvangt een persoonlijk overzicht. Hierin staat uitgelegd hoe je zelf de toeslagen en regelingen waarvoor je in aanmerking komt, kunt aanvragen. Frederieke Kokol van Geldfit ondersteunt op de achtergrond met een bel- en chatteam: “Via de online check kun je direct toeslagen en regelingen aanvragen. Maar kom je er zelf niet uit? Dan kun je bellen of chatten met Geldfit, via 0800-8115 of geldfit.nl. Wij brengen je dan in contact met een organisatie in de buurt.”

De VoorzieningenWijzer

De potjes-check is gebaseerd op de al lopende aanpak van De VoorzieningenWijzer. Deze aanpak wordt door tientallen gemeenten ingezet in hun armoedebeleid. Afgelopen jaren werden op die manier ruim 15.000 huishoudens geholpen via De VoorzieningenWijzer. Gemiddeld leverde hen dat €600,- op, oplopend tot zelfs duizenden euro’s per jaar. Martijn Boer, initiatiefnemer van De VoorzieningenWijzer: “Wij hopen dat we met behulp van deze online check op geldfit.nl voor veel mensen de geldzorgen kunnen verlichten. Zo vergeet een kwart van de jongeren zorgtoeslag aan te vragen, terwijl zij daar wel voor in aanmerking komen. Hoe meer mensen de weg weten te vinden naar de online check, hoe meer er gebruik gemaakt wordt van de regelingen en voorzieningen die er zijn. Weten dat je gebruik maakt van wat er beschikbaar is, levert niet alleen geld op, maar zorgt ook voor mentale rust.”

Campagne Je staat er niet alleen voor

Om meer mensen grip op hun geld te geven, start Geldfit een campagne samen met 100 bedrijven, zoals banken, verzekeraars, werkgevers en 150 gemeenten. Ook het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid verwijst in haar campagne Je staat er niet alleen voor naar Geldfit. Op de website geldfit.nl of via het telefoonnummer 0800-8115 ontdekken mensen welke stappen zij kunnen zetten om financieel gezond te worden of te blijven.

Carola Schouten, minister voor Armoedebeleid, Participatie en Pensioenen: “Nog te vaak maken mensen geen gebruik van regelingen en voorzieningen, terwijl ze er wel recht op hebben. Veel mensen schamen zich voor hun geldzorgen, maar er is ook veel onbekendheid en het aanvragen is soms ingewikkeld. Ik wil dat voorzieningen eenvoudig zijn en toegankelijk voor iedereen. De check op geldfit.nl en de hulp die zij met andere partijen bieden aan mensen die er zelf niet uitkomen, is daarin een belangrijke stap.”

Bron: Schuldhulproute

Datum: 27 maart 2023