Feestelijke opening Week van het Geld in Arnhem

di, 12 mrt 2024 - 08:14

Deze week is het de Week van het Geld (11 maart t/m 15 maart): een week in het teken van het belang van financiële educatie voor kinderen en jongeren. Centraal staat deze keer het thema: ‘Hoe ben jij je geld de baas?’. De Week van het Geld is een jaarlijks terugkerende themaweek en een initiatief van het platform Wijzer in geldzaken (Ministerie van Financiën). Elk jaar doen zo’n 500.000 basisschoolleerlingen in de klas mee, verspreid over het land. Dit jaar was de feestelijke opening in Arnhem.

Ahmed Marcouch, burgemeester van Arnhem, en minister Mariëlle Paul (Primair en Voortgezet Onderwijs) opende feestelijk de Week van het Geld op de MBO/Vavo school Rijn IJssel in Arnhem. Presentator Edson da Graça interviewde de burgemeester en minister over het belang van financiële educatie.

Minister van Primair en Voortgezet onderwijs
Minister Mariëlle Paul van Primair en Voorgezet Onderwijs

Na de openingsbijeenkomst woonde minister Paul verschillende lessen bij op Rijn-IJssel, waaronder een ‘Hoe word je rijk?’-les over het incassotraject van gastdocent Dina en peer educator Gemma van Money Start.

“De schoen van tien miljoen” uitgedeeld op basisscholen in Arnhem

Wethouder Mark Lauriks deelt boeken uit op Arnhemse basisscholen
Wethouder Mark Lauriks deelt 'De schoen van tien miljoen' uit op Arnhemse basisscholen

Voor aanvang van de Week van het Geld heeft SchuldenlabNL het boek ‘De schoen van tien miljoen’ verstuurd aan wethouder Mark Lauriks van Bestaanszekerheid en Leefbare Wijken  van de gemeente Arnhem. Iedere basisschool in Arnhem kreeg voorafgaande aan de Week van het Geld een boek om samen met de leerlingen te gaan lezen. De boeken zijn door de kinderburgemeester en wethouder Mark Lauriks van Bestaanszekerheid en Leefbare Wijken overhandigd.

In het boek ‘De schoen van tien miljoen’ staan tien verhalen over armoede. Diverse schrijvers zijn in gesprek gegaan met kinderen die te maken hebben met armoede. Wat volgt zijn prachtige verhalen over sterke kinderen, sterke ouders en soms immens moeilijke situaties. Ieder verhaal heeft zijn eigen stijl en zijn eigen kracht.

Schuldhulpmethoden

Het programma 'Hoe word je rijk?' van Money Start, is één van de negen schuldhulpmethoden die door SchuldenlabNL wordt opgeschaald. Ons doel is om lokale schuldhulpmethoden nationaal op te schalen, zodat alle gemeenten in Nederland er mee gaan werken. Negen methoden schalen we inmiddels op: ‘Hoe word je rijk?’, Jongeren Perspectief Fonds, Over Rood, Plinkr, Socialdebt, Doorbraakmethode, Collectief Schuldregelen, De Voorzieningenwijzer en de Nederlandse Schuldhulproute