Den Helder heeft minder kosten aan inwoners die onder bewind staan
wo, 24 jul 2024 - 10:48
De gemeente Den Helder heeft over de eerste vijf maanden van dit jaar minder geld uitgegeven aan bewindvoeringskosten dan over dezelfde periode vorig jaar.
In vergelijking met dezelfde periode over 2023 zijn de bewindvoeringskosten met ongeveer acht procent gedaald. Deze kosten worden betaald uit de bijzondere bijstand.
De kosten van bewindvoering bleven al een aantal jaar stijgen. Daarom is onderzocht wie de bijzondere bijstandsklanten zijn en waaruit de bewindvoeringskosten bestaan. Samen met de bewindvoerders en klanten heeft de gemeente gekeken of een andere vorm van ondersteuning passender is.
Financiële coach
,,Nu bieden we begeleidingstrajecten aan personen aan die onder beschermingsbewind staan om ervoor te zorgen dat het bewind van deze personen kan worden beëindigd aan het einde van dat traject. Deze inwoners krijgen begeleiding van een financiële coach van de organisatie Plinkr Hub’’, meldt de gemeente.
Ook heeft de gemeente vanaf medio 2022 met ruim twintig bewindvoeringskantoren een convenant ondertekend: ,,Het doel hiervan is de samenwerking te versterken en daardoor de dienstverlening aan onze kwetsbare inwoners te verbeteren.’’
Wethouder Peter de Vrij is blij met de dalende kosten: ,,Goed nieuws voor de mensen die het betreft maar ook voor het huishoudboekje van de gemeente.’’
Bron: Noordhollands dagblad
Schuldhulpmethoden
Plinkr Nazorg is één van de negen schuldhulpmethoden die door SchuldenlabNL wordt opgeschaald. Ons doel is om lokale schuldhulpmethoden nationaal op te schalen, zodat alle gemeenten in Nederland er mee gaan werken. Negen methoden schalen we inmiddels op: ‘Hoe word je rijk?’, Jongeren Perspectief Fonds, Over Rood, Plinkr Nazorg, Socialdebt, Doorbraakmethode, Collectief Schuldregelen, De Voorzieningenwijzer en de Nederlandse Schuldhulproute.