‘Betaal later’ wordt extra optie op pinautomaat, expert bezorgd: ‘Jongeren zien gevolgen niet goed’

di, 22 okt 2024 - 14:59

Het wordt binnenkort mogelijk om in winkels op afbetaling te kopen. De komst van betaaldienst Klarna naar de fysieke winkelstraat leidt tot grote zorgen in een van de armste steden van Nederland: ,,Jongeren zien gevolgen niet goed.”

[...]

Rotterdam is een van de armste steden van Nederland. De stad telt ongeveer tienduizend jongeren met schulden. Jamal Oulel van stichting Socialdebt ziet dagelijks de gevolgen van BNPL. Zijn stichting neemt de schulden van jongeren tot 2500 euro in zijn geheel over en betaalt deze in één keer af bij de schuldeisers. De jongere betaalt dit vervolgens in zijn of haar eigen tempo terug.

Oulel noemt BNPL ‘een walgelijke trend.’ ,,Enerzijds wordt alles gedaan om jongeren voor schulden te behoeden. Anderzijds wordt het door dit soort initiatieven weer makkelijker gemaakt.” Volgens Oulel is BNPL niet geschikt voor jongeren ,,Ze zien de gevolgen op de lange termijn niet goed.”

Klik hier om het originele nieuwsbericht te lezen (achter een paywall).

SCHULDHULPMETHODEN

Socialdebt is één van de negen schuldhulpmethoden die door SchuldenlabNL wordt opgeschaald. Ons doel is om lokale schuldhulpmethoden nationaal op te schalen, zodat mensen door heel nederland er gebruik van kunnen maken. Negen methoden schalen we inmiddels op: ‘Hoe word je rijk?’, Jongeren Perspectief Fonds, Over Rood, Plinkr Nazorg, Socialdebt, Doorbraakmethode, Collectief Schuldregelen, De Voorzieningenwijzer en de Nederlandse Schuldhulproute