Actiebijeenkomst NCFG - 2 Juli

di, 23 jul 2024 - 10:33

Op 2 juli verwelkomde de Nationale Coalitie Financiële Gezondheid (NCFG) - in aanwezigheid van Koningin Máxima, erevoorzitter van SchuldenlabNL - haar leden bij omnisportvereniging SV Kampong in Utrecht, de grootste sportvereniging van Nederland met meer dan 6.000 leden. 

Deze bijeenkomst vond op deze locatie plaats omdat sportverenigingen - vanwege hun grote bereik door alle lagen van de samenleving - een belangrijke rol kunnen spelen bij het informeren en ondersteunen van mensen met financiële zorgen. Eén van de inspirerende projecten die besproken werd, was ‘Niemand Buitenspel’, gelanceerd door de KNVB en ING in samenwerking met SchuldenlabNL, Nederlandse Schulphulproute en de Voorzieningenwijzer. Dit project heeft als doel de financiële gezondheid van leden van voetbalverenigingen te bevorderen door leden in contact te brengen met een financieel adviseur. Deze contactpersoon kan de leden informeren over beschikbare hulp en voorzieningen.

Impact via sportverenigingen

Esther de Witte, partnershipmanager Maatschappelijk bij de KNVB, presenteerde de indrukwekkende resultaten van ‘Niemand Buitenspel’. Een voorbeeld hiervan is voetbalvereniging Zwaluwen uit Vlaardingen, waar de penningmeester, André van der Vliet, als financieel contactpersoon al meerdere leden heeft geholpen met bijvoorbeeld het aanvragen van toeslagen. Ook de voorzitter van Kampong, Barbara Burgering, benadrukte de rol van sportverenigingen bij het bespreekbaar maken van financiële zorgen onder leden. 
Het succes van ‘Niemand Buitenspel’ dient als inspiratie om dit thema ook bij andere sportclubs, zoals hockeyverenigingen of zwembonden, te introduceren.

NCFG 

Peter Jacobs, voorzitter van de NCFG en CEO van ING Nederland, lichtte de doelen van de NCFG toe en benadrukte de ambitie om in 2024 een miljoen medewerkers te bereiken. Jacobs: “Ik ben heel blij dat steeds meer organisaties zich achter onze ambitie scharen om in 2030 het aantal huishoudens te halveren dat financieel kwetsbaar of financieel ongezond is. En hiervoor onze aanpak omarmen. Vanaf vandaag hebben we via onze partners een bereik van ruim 750 duizend werknemers. Hiermee zijn we weer een stap dichter gekomen bij onze ambitie om in 2024 één miljoen werknemers in bereik te hebben”.

De prioriteiten van de NCFG in het komende jaar? 100% activatie van de NCFG-partners, 1 miljoen medewerkers bereiken, het versnellen van de implementatie van good practices, zoals de implementatie van bewezen effectieve interventies als een budgetcoach en een sociaal plan, en het verder uitwerken van het klantperspectief waardoor we met elkaar nog meer mensen kunnen bereiken. Jacobs: “Als voorzitter van de coalitie ben ik trots op de resultaten die we in de eerste anderhalf jaar van het bestaan van de NCFG hebben bereikt, maar ik voel ook de motivatie en verantwoordelijkheid om meer zichtbare impact te maken. Om onze ambities te realiseren zullen we onze gezamenlijke inspanning verder moeten opvoeren”. 

NCFG

Werkgroepen in vogelvlucht

De NCFG heeft diverse werkgroepen waarin kennis over financiële gezondheid wordt uitgewisseld tussen verschillende partners. Tjeerd Bosklopper, board member van NN Group en sponsor van de werkgroep MKB, presenteerde de uitkomsten van deze werkgroep, waaronder de ontwikkeling van een toolbox voor MKB'ers. Het MKB is de grootste werkgever van Nederland, zij hebben echter  vaak geen HR-afdeling om armoede en schuldenproblematieken onder hun werknemers te adresseren. De NCFG wil hierin een rol spelen, zodat nog meer medewerkers de komende jaren bereikt worden. Het idee is dan ook om de good practices die opgehaald worden binnen de NCFG waar mogelijk ook te vertalen naar het MKB. De door de werkgroep MKB ontwikkelde toolbox is in samenwerking met jongvolwassenen en MKB’ers ontworpen. MKB’ers kunnen deze toolbox gebruiken om met hun jongere medewerkers het gesprek aan te gaan over financiële gezondheid. De toolbox wordt nu inhoudelijk verder ontwikkeld waarbij uiteraard de bijdrage van de jongeren én de MKB’ers ook weer een grote rol speelt. 

Sociaal incasseren

Op 2 juli lanceerde de werkgroep Sociaal Incasseren het rapport 'Sociaal Incasseren', van de Rebel Group dat in opdracht van Stichting SchuldenlabNL en de Nederlandse Vereniging van Banken geschreven is. 

Sociaal incasseren kenmerkt zich onder meer door vroegtijdig en persoonlijk contact met klanten, betalingsregelingen op maat, het zo laag mogelijk houden van incassokosten en het doorverwijzen van mensen in een kwetsbare positie naar de juiste ondersteuning. De aanpak voorkomt dat kleine betalingsachterstanden escaleren tot (problematische) schulden, een situatie waar momenteel volgens het CBS meer dan een half miljoen huishoudens mee te maken hebben. 

Als alle schuldeisers in Nederland per direct volledig zouden overgaan tot een sociaal incassobeleid, dan zou dat op jaarbasis €260 tot €390 miljoen aan maatschappelijke meerwaarde opleveren. Individuele klanten en burgers raken bovendien minder verstrikt in schulden en ervaren minder gezondheidsproblemen, zoals stress.

Jeroen in ’t Veld, Managing Director van RebelGroup, en Medy van der Laan, voorzitter van de NVB lichtten op 2 juli op het podium toe wat sociaal incasseren voor schuldeisers, de maatschappij en bovenal voor schuldenaren op kan leveren. 

Om de versnippering tegen te gaan, de samenwerking te verbeteren en een sociaal incassoproces tot gemeenschappelijke norm te maken, wordt de komende periode door SchuldenlabNL en de NVB gewerkt aan een convenant, met daarin onder meer de normstelling, dat eind augustus het licht zal zien.

NCFG

Nieuwe partners

De NCFG heeft zich in de Nationale Actieagenda ambitieuze doelen gesteld, zoals 50% minder huishoudens in armoede in 2030. Om deze doelen te bereiken, zijn meer partners nodig die financiële gezondheid stimuleren binnen hun organisaties.

Vijf nieuwe partners - NS, Royal Schiphol Group, McKinsey, Defensie en Zeeman - deelden op het podium de reden waarom zij lid zijn geworden van de NCFG en waarom aandacht voor financiële gezondheid binnen hun organisatie belangrijk is. Sadik Harchaoui overhandigde hen de NCFG-plaguette. Ook de huidige partners van de NCFG zullen deze plaquette binnenkort ontvangen.

Vertegenwoordigers van de nieuwe partners:

  • Wouter Koolmees, President-directeur van NS
  • Esmé Valk, Executive Director Human Resources van de Royal Schiphol Group
  • Mohcine Ouass, Partner bij McKinsey
  • Marijke van der Krogt, Commandant Divisie Personeel & Organisatie Defensie
  • Suzanne Terpstra, Directeur HR bij Zeeman

Oproep tot actie

Daarnaast werd een oproep gedaan aan de NCFG-partners om bewezen effectieve interventies aan medewerkers aan te bieden, zoals De Voorzieningenwijzer, waarmee medewerkers eenvoudig kunnen checken of zij in aanmerking komen voor verschillende toeslagen. 

Alle NCFG-partners werden ook gevraagd om de nieuwe campagne van Money Start ‘Doe ff lekker niet’ in te zetten om hun jongere medewerkers te inspireren om financieel gezonde(re) beslissingen te nemen. Met de campagnematerialen waaronder onder andere korte activerende filmpjes zet Money Start zich in om jongeren in heel Nederland te behoeden voor schulden. Download nu de campagnematerialen en deel ze ook met jouw medewerkers via: www.moneystart.nl/doefflekkerniet

Tot slot

Koningin Máxima bedankte alle partners voor hun inzet en drukte hen het volgende op het hart:

“730.000 huishoudens hebben problematische schulden. Dat is 9% van onze bevolking. Een belangrijk deel, want problematische schulden veroorzaken stress, minder productiviteit, gezondheidsproblemen en meer zorgkosten met als gevolg jaarlijks 8,8 miljard euro kosten. Werkgevers spelen hierin ook een belangrijke rol. We moeten elkaar blijven inspireren, van elkaar leren en best practices met elkaar delen. In de manier waarop u al met elkaar samenwerkt op het vlak van financiële gezondheid, kan Nederland internationaal gezien een voorbeeldland zijn.”

“En vergeet u vooral ook niet dat het heel belangrijk is dat de doelgroep jongeren speciaal wordt geadresseerd: er is zo’n sterke link tussen financiële problemen en mentale problemen. Daar moeten we echt met elkaar veel aandacht aan geven, het is een belangrijk onderwerp. We doen het niet alleen, we doen het samen!”

Met dank aan onder andere Tessa Kouwenhoven voor het geven van meer inzicht in de impact van financiële zorgen op het stressniveau.