Van microkrediet tot financiële gezondheid: de ontwikkeling van het VN-werk van Koningin Máxima

wo, 25 sep 2024 - 15:34

Het begon met microkrediet

Ieder mens verdient de kans om zich te ontwikkelen en een goed leven op te bouwen. Heel veel mensen krijgen die kans helaas niet. Hare Majesteit Koningin Máxima – erevoorzitter van SchuldenlabNL - is van jongs af aan geboeid door de vraag hoe we dat kunnen veranderen. Tijdens haar studie Economie in Argentinië en later in haar werk voor diverse banken raakte ze goed thuis in de financiële wereld. Het bieden van kansen begint volgens haar dáár. Als je bijvoorbeeld een eigen bedrijf wilt beginnen, heb je immers geld nodig om te investeren. Een kleine lening kan een groot verschil maken. Dit geldt voor mensen overal ter wereld.

Toen de Verenigde Naties 2005 uitriepen tot het Internationale Jaar van Microkrediet, werd Koningin Máxima gevraagd om mee te denken in een internationale adviesgroep. Haar boodschap: microkrediet geeft mensen kansen en zelfvertrouwen. Steeds weer vertelde ze enthousiast over de ondernemers - onder wie veel vrouwen - die ze ontmoette tijdens werkbezoeken. Dankzij een kleine lening kunnen zij meer gaan verdienen. En daar profiteert het hele gezin van.

De volgende stap: iedereen moet kunnen meedoen

Microkredieten zijn belangrijk, maar er is méér nodig om mensen vooruit te helpen. Wat begin je bijvoorbeeld zonder een bankrekening waarmee je simpel en veilig geld kunt ontvangen, betalen en sparen? Nog altijd zijn er mensen die hun spaargeld noodgedwongen onder hun matras bewaren of die lang onderweg zijn om rekeningen te betalen. En stel dat je geen verzekering hebt tegen ziekte, ongevallen of schade? Dan kun je bij pech in grote problemen komen. Iedereen verdient het om volwaardig mee te kunnen doen zonder financiële stress. En daarom is het nodig dat iedereen gebruik kan maken van financiële diensten. Niet alleen in Nederland en Europa, maar ook in landen in ontwikkeling, waar honderden miljoenen mensen nog geen toegang tot financiële diensten hebben.

In 2009 vroeg secretaris-generaal Ban Ki-moon van de Verenigde Naties Koningin Máxima om hieraan te gaan werken. Hij benoemde haar tot zijn ‘speciale pleitbezorger voor inclusieve financiering voor ontwikkeling’. Het was het begin van vijftien jaar inzet, met hart en ziel.

[…]

Financiële gezondheid

Toegang tot financiële diensten is een basisvoorwaarde voor iedereen. Maar om een goed leven op te bouwen, is méér nodig. Een bankrekening, betaalapp of lening zijn op zich niet genoeg. Het gaat erom dat die diensten veilig, betrouwbaar en betaalbaar zijn en passen bij jouw persoonlijke situatie. Wat zou het fijn zijn als je wordt geholpen om beter te sparen en je te beschermen tegen onverwachte kosten!

Koningin Máxima pleit ervoor dat de financiële gezondheid van mensen centraal moet staan. Dat betekent dat je zonder stress aan je financiële verplichtingen kunt voldoen, tegenvallers kunt opvangen en rust en ruimte hebt om te bouwen aan je toekomst. In haar werk voor de VN kreeg het belang van financiële gezondheid door de jaren heen steeds meer accent. 

[…]

Schoon schip met schulden

1,4 miljoen Nederlandse huishoudens hebben problematische schulden. Gemiddeld duurt het vijf jaar voordat mensen met problematische schulden aankloppen voor hulp. Dan is de ellende vaak niet meer te overzien en wordt hun leven bepaald door stress en sociaal isolement. Sinds 2018 zet Koningin Máxima zich ervoor in om Nederland schuldenzorgvrij te maken. Vanaf 2022 doet zij dat als erevoorzitter van Stichting SchuldenlabNL. De stichting wil bereiken dat financiële problemen zo vroeg mogelijk worden gesignaleerd en aangepakt. En dan niet op een manier waarbij iedereen steeds opnieuw het wiel uitvindt, maar met methoden die hun succes hebben bewezen. 

Bedrijven en overheidsorganisaties kunnen veel doen om problematische schulden bij werknemers, klanten en burgers te voorkomen. Koningin Máxima was een drijvende kracht achter de totstandkoming van de Nationale Coalitie Financiële Gezondheid in 2022, waarin ruim veertig werkgevers hun krachten bundelen.

Lees meer over de nationale en internationale activiteiten van onze erevoorzitter via de website van het Koninklijk Huis: https://www.koninklijkhuis.nl/leden-koninklijk-huis/koningin-maxima/inclusieve-financiering-voor-ontwikkeling/de-ontwikkeling-van-het-vn-werk-van-koningin-maxima

Lees ook meer over het internationale werk van Koningin Máxima in het Annual Report van haar rol als United Nations Secretary-General’s Special Advocate for Inclusive Finance for Development (UNSGSA): Annual Report