Staatssecretaris Jurgen Nobel lanceert de campagne samen met jongere Ghyslaine Shine Pinas

Staatssecretaris Jurgen Nobel lanceert campagne tijdens congres Geldfit Jong

do, 10 okt 2024 - 09:42

Jongeren met vragen of zorgen over geld informeren en activeren om hulp te zoeken

Steeds vaker zien we jongeren met financiële problemen. Het is lastig jongeren te bereiken of vast te houden en hiervan voelen we samen de gevolgen. Daarom vond op woensdag 9 oktober het congres Geldfit Jong: Samen voor financieel gezonde jongeren in Amersfoort plaats. Tijdens het congres deelden professionals, jongeren en andere bezoekers elkaars kennis en ervaringen, met als doel jongeren met financiële vragen en zorgen eerder te bereiken met passende hulp.  Staatssecretaris Jurgen Nobel presenteerde tijdens het congres de gezamenlijke campagne van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en Geldfit om jongeren te wijzen op hulp via Geldfit. 

Jongeren met vragen of zorgen over geld kunnen in Nederland terecht bij een plek: Geldfit. Via de website (geldfit.nl), telefonisch (0800-8115) en via de chat of WhatsApp kunnen jongeren in gesprek over hun zorgen en krijgen zij informatie over passende hulp. 

Staatssecretaris Jurgen Nobel in gesprek met jongeren tijdens het congres Geldfit Jong

Staatssecretaris Jurgen Nobel in gesprek met jongeren tijdens het congres Geldfit Jong

Een plek voor alle vragen en zorgen over geld

Uit ervaring weten we dat jongeren vaak niet weten waar ze terecht kunnen met hun vragen en zorgen over geld. Daarom starten het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en Geldfit een landelijke campagne om jongeren te wijzen op Geldfit. Nobel: “We willen deze jongeren informeren over beschikbare hulp, naar hen luisteren en hen activeren om die hulp te zoeken. In Nederland is Geldfit dé plek waar jongeren gratis en anoniem terecht kunnen met hun vragen en zorgen over geld. Ze kunnen persoonlijk en laagdrempelig contact opnemen met medewerkers via WhatsApp, telefoon of anoniem via de chat. Daarnaast nemen we als kabinet gerichte maatregelen om armoede en schulden te bestrijden.”

Samenwerking voor succes

Tijdens het congres was er veel ruimte voor ontmoeting. Zowel met jongeren zelf als met samenwerkende partijen. Die samenwerking is essentieel, benadrukt programmamanager Jong bij Geldfit, Joëlla Opraus: "Het is duidelijk dat we allemaal hetzelfde doel hebben: jongeren sneller en effectiever helpen. Door te leren van elkaar en samen te werken, zorgen we ervoor dat jongeren sneller terecht kunnen bij de juiste hulp, om verdere problemen te voorkomen. Dankzij dit congres en de belangrijke bijdrage van jongeren zelf hebben we bedrijven en gemeenten geïnspireerd om ook mee te doen en jongeren met vragen en zorgen over geld te wijzen op Geldfit.”

Toolkit

Voor organisaties die ook willen aanhaken op de campagne hebben SZW en Geldfit een toolkit ontwikkeld. De toolkit met campagnemiddelen is te downloaden via www.campagnetoolkits.nl/geldstress