Money Start: Nieuwsbrief december 2024
ma, 09 dec 2024 - 08:12
‘Hoe word je rijk?’ is opnieuw bewezen effectief!
In 2024 heeft onderzoeker Sibel Telli onafhankelijk wetenschappelijk onderzoek gedaan naar de aanpak ‘Hoe word je rijk?’ van Money Start. Telli werkt al jaren als onderzoeker bij het lectoraat Armoedebestrijding van de HVA. De hoofdconclusie is: Het programma ‘Hoe word je rijk?’ verbetert aantoonbaar en significant het kennisniveau, handelingsbegrip en de actiebereidheid van leerlingen. De resultaten voldoen aan wetenschappelijke standaarden en tonen een significante vooruitgang (p<.001).
Het onderzoek werd uitgevoerd onder 1.602 leerlingen op 34 scholen (praktijkonderwijs, vmbo, mbo, internationale schakelklassen en speciaal onderwijs). Deze leerlingen waren tussen de 12 en 19 jaar oud.
In rapportcijfers omgerekend stijgt het handelingsbegrip (doe-vermogen) na een les gemiddeld met 2 punten en het kennisniveau met 2,2 punten.
____________________________________________________________________________________________
Money Start team presenteert in Arnhem voor de koningin
Gemeente Arnhem is één van de koplopers in Nederland in de aanpak van schulden en armoede. De gemeente werkt met zes bewezen effectieve schuldhulpmethoden van SchuldenlabNL. Daar is Money Start met 'Hoe word je rijk?' er één van.
Koningin Máxima spreekt als erevoorzitter van SchuldenlabNL met ervaringsdeskundigen, interventiecoaches en bestuurders over hun ervaringen met deze werkwijze. Onze docentenbegeleider Rachid El Guebli en Arnhemse gastdocent Zai Cheikh Berndsen gaven een spetterende presentatie over 'Hoe word je rijk?' en onze peer-educatorbegeleider Mehdi en ervaringsdeskundige peer-educator Larissa spraken met Koningin Maxima in een kleinere setting over onze lessen en de resultaten voor de leerlingen.
____________________________________________________________________________________________
Bekroond en GOUD bij de Grand Prix Content Marketing Awards 2024
ING, Group M en Money Start hebben 12 november twee eerste prijzen gewonnen bij de Grand Prix Content Marketing Awards!
Bekroond beste videoserie 2024 in combinatie met het lesmateriaal.
De jury zei hierover het volgende:
“In een categorie met heel veel concurrentie, sprong deze er toch bovenuit. Wat vooral knap is: de thematiek is op een hele authentieke manier aangekaart, met een combinatie van online content en lesmateriaal in de klas. Dit moet nog jaren mee!”.
Goud voor de campagne in de nieuwe categorie maatschappelijk.
De jury zei hierover het volgende:
“Dit zit strategisch goed in elkaar. Het is gebaseerd op onderzoek bij de doelgroep en dient een duidelijk maatschappelijk doel. Goede strategie door een SEE, THINK en DO-laag. Wat vooral slim is, is de combinatie van online content en het lesmateriaal. De video’s zijn zo gemaakt dat ze de doelgroep duidelijk aanspreken. Complimenten”.
____________________________________________________________________________________________
Money Start host kwartaalbijeenkomst van SchuldenlabNL
SchuldenlabNL werkt aan een Schuldenzorgvrij Nederland door 9 bewezen effectieve schuldhulpmethoden landelijk op te schalen en op deze manier versnippering tegen te gaan. Money Start is met 'Hoe word je rijk?' één van die bewezen effectieve interventies. Bij de kwartaalbijeenkomst van de negen partners schoven ook Leon Wijnands, Head of Sustainability ING Nederland, en Nicole Van De Hoeve CFP, directeur ING Nederland fonds, aan om over de gedeelde ambitie van een financieel gezonder Nederland te praten. ING heeft financiële gezondheid en bestaanszekerheid hoog in het vaandel staan en zet zich samen met andere partners in voor de Nationale Coalitie Financiële Gezondheid. Het ING Nederland fonds is een belangrijke incubator en financier van de bewezen SchuldenlabNL methoden.
____________________________________________________________________________________________
Resultaten campagne ‘Doe ff lekker niet’
Ondanks dat de campagne nog in volle gang is, zijn er nu al prachtige resultaten geboekt:
- Op TikTok zijn de campagnevideo’s ruim 24 miljoen keer vertoond. Daarmee hebben we op TikTok bijna 1,3 miljoen jongeren bereikt.
- Via digitale schermen in en rond scholen hebben we bijna 2,6 miljoen contactmomenten met de doelgroep gerealiseerd.
- De campagne werd gedeeld door vele partners.
- ‘Schulden maken? Doe ff lekker niet’ won GOUD voor beste campagne in de categorie maatschappelijk.
Deel de campagne in jouw netwerk:
____________________________________________________________________________________________
Gemeente Amsterdam geeft extra boost aan preventiecampagne
Gemeente Amsterdam gaf een extra boost aan de campagne 'Doe ff lekker niet' op Instagram en op digitale schermen in en rondom scholen in Amsterdam. Op Instagram werden 237.800 jongeren door de campagne gemiddeld negen keer bereikt. Op 73 digitale schermen werden 238.000 contactmomenten gerealiseerd met de doelgroep.
Deel de campagne in jouw netwerk:
We zijn dankbaar voor iedereen die onze campagne al heeft gedeeld. Onder andere: SUN Nederland, De Belastingdienst, Buurts, Flanderijn, Telegraaf, SchuldenLabNL, Wijzer in Geldzaken en ING.
____________________________________________________________________________________________
200 jongeren vanaf 17,5 jaar gaan ‘samen 18 worden’
Het Mundus College, Het Samenwerkingsverband Voortgezet Onderwijs Amsterdam en Diemen en Money Start slaan de handen ineen om de 200 zeer kwetsbare jongeren die 18 jaar worden binnen het Mundus College te helpen in de stappen om hun financiële zelfstandigheid te realiseren. Met de gezamenlijke aanpak ‘Samen 18 worden’ gaan ze in kleine groepjes van 6 leerlingen vanaf 17,5 jaar ‘samen 18 worden’. Dit betekent samen de zorgverzekering en zorgtoeslag aanvragen, samen een bankpas en DigiD aanvragen, de DigiD-app installeren, internetbankieren regelen, internetbankieren op de telefoon zetten, leren hoe het werkt en een budgetplan maken.
____________________________________________________________________________________________
Welkom Venlo, Nijmegen en Wijchen!
Money Start is per september 2024 met ‘Hoe word je rijk?’ gestart in weer drie nieuwe gemeenten.
Ans Hermans is de opdrachtgever van Gemeente Venlo. Hermans over ‘Hoe word je rijk?’: “Sinds het begin van dit schooljaar worden er ‘Hoe word je rijk?’-lessen gegeven door Money Start. Drie scholen in Venlo starten dit jaar met het lesprogramma. 'Hoe word je rijk?' richt zich op leerlingen van 14 tot 18 jaar in het voortgezet onderwijs, mbo en speciaal onderwijs. Het doel? Jeugdigen essentiële kennis en vaardigheden (doe-vermogen) bijbrengen, zodat ze na hun 18e levensjaar schuldenvrij blijven en een solide financiële basis kunnen opbouwen. De eerste lessen zijn inmiddels gegeven en de reacties zijn heel positief.”
In Nijmegen hebben we ook mooie vooruitzichten.
Nina Kivits en Wouter Janssen, gemeente Nijmegen: ‘’Wij zijn blij met de snelheid waarmee Money Start in Nijmegen is begonnen en het goede contact wat we met ze hebben. Zo krijgen steeds meer Nijmeegse jongeren die ontzettend belangrijke geldlessen!’’
In totaal verzorgt Money Start nu 'Hoe word je rijk?'-lessen in 22 gemeenten! Benieuwd naar onze aanpak en de mogelijkheden? Neem dan contact op via info@moneystart.nl.
In onderstaande gemeenten geven we ‘Hoe word je rijk?’ lessen. Gemeente Nijmegen, Venlo en Wijchen zijn dit schooljaar nieuw.
____________________________________________________________________________________________
Recente publicaties
NBBI (2024) – grootste branchevereniging van bewindvoerders in Nederland. Lees ons artikel van pagina 22 t/m 26 via deze link.
Binnenlands Bestuur (2024) – veel gelezen in gemeenten en overheid. Lees het artikel via deze link.
SBS6 Shownieuws (2023) – Money Start en de koningin. Je kunt het hier terugzien.
Verwey-Jonker Instituut (2024) – lees het artikel hier.
Vereniging van Nederlandse Gemeenten (2024) - Handreiking Hoe word je rijk? Lees het hier.
____________________________________________________________________________________________
VNG Handreiking
De VNG (Vereniging van Nederlandse Gemeenten) kwam vorige maand uit met de Handreiking ‘Hoe word je rijk?’. Deze handreiking biedt een goed beeld van ‘Hoe word je rijk?’, onze onderwijsaanpak voor preventie van schulden onder kwetsbare jongeren. De handreiking stelt gemeenten in staat om goed geïnformeerd de afweging te maken of en hoe onze best practice aanpak een aanvulling is op de lokale gemeentelijke dienstverlening. Daarnaast ondersteunt de handreiking gemeenten die met ‘Hoe word je rijk?’ aan de slag willen bij de inkoop en implementatie. Uit de handreiking blijkt dat Money Start de gemeenten volledig ontlast en ‘Hoe word je rijk?’ snel en met weinig inzet vanuit de gemeente geïmplementeerd kan worden.
Deze handreiking is een onderdeel van het programma Verbinden Schuldendomein, waarmee VNG gemeenten handvatten en ondersteuning biedt bij onder andere preventie en het oplossen van schulden, invordering, het samenwerken met vrijwilligers(organisaties) en het ondersteunen van specifieke doelgroepen zoals jongeren en ondernemers.
____________________________________________________________________________________________
Toolbox DUO tegemoetkoming leenstelselstudenten
Hbo- en universitaire studenten die tijdens het leenstelsel (2015-2023) hebben gestudeerd en geen basisbeurs hebben gehad, kunnen 1 of 2 tegemoetkomingen krijgen: de tegemoetkoming gemiste basisbeurs en de tegemoetkoming studievoucher. DUO bedacht hiervoor de campagne 'Check je recht'. Deel de campagne met (oud-)studenten, zodat iedereen krijgt waar hij recht op heeft.
Bekijk de toolbox van DUO hier
____________________________________________________________________________________________
SCHULDHULPMETHODEN
Het programma 'Hoe word je rijk?' van Money Start, is één van de negen schuldhulpmethoden die door SchuldenlabNL wordt opgeschaald. Ons doel is om lokale schuldhulpmethoden nationaal op te schalen, zodat alle gemeenten in Nederland er mee gaan werken. Negen methoden schalen we inmiddels op: ‘Hoe word je rijk?’, Jongeren Perspectief Fonds, Over Rood, Plinkr, Socialdebt, Doorbraakmethode, Collectief Schuldregelen, De Voorzieningenwijzer en de Nederlandse Schuldhulproute.