Dankzij inzet vrijwilligers ruim 13.000 mensen met geldzorgen geholpen

ma, 09 dec 2024 - 07:52

Zwolle – Veel mensen in Nederland laten geld liggen, omdat ze niet weten dat ze gebruik kunnen maken van toeslagen en gemeentelijke regelingen. Het actieprogramma Samen erop vooruit bood in het afgelopen jaar hulpmiddelen aan vrijwilligers en organisaties met als doel meer mensen met financiële zorgen te kunnen helpen. En die aanpak heeft gewerkt: tijdens het programma zijn ruim 13.000 mensen met geldzorgen dankzij de inzet van vele vrijwilligers in Nederland geholpen.

In twee jaar tijd hebben meer dan meer dan 170 lokale inlooppunten zich aangesloten bij Samen erop vooruit. Mensen kunnen er fysiek binnenlopen voor hulp bij geldzaken. Martin Suithoff, directeur van de Nederlandse Schuldhulproute en mede-initiatiefnemer van Samen erop vooruit is blij met de laagdrempelige hulp: “Het succes van dit programma is vooral te danken aan alle vrijwilligers die klaarstaan voor mensen met geldzorgen. Zij geven hulp bij geldzorgen een gezicht.”

Potjes-check

Een van de hulpmiddelen die vrijwilligers op een inlooppunt tot hun beschikking hebben is de potjes-check. Dat is een handige online check waarmee mensen direct kunnen zien of ze voorzieningen (potjes) mislopen. Gemiddeld levert de potjes-check € 300,- per persoon per jaar aan voorzieningen en regelingen op, die men anders onbewust laat liggen. De potjes-check is voor iedereen toegankelijk via geldfit.nl/potjescheck. Deze handige tool is ontwikkeld in samenwerking met De VoorzieningenWijzer. Voor iedereen die hulp nodig heeft bij het invullen van de potjes-check geldt dat je telefonisch (0800-8115) of via de chat (geldfit.nl) gratis terecht kunt bij Geldfit, dé plek voor al je vragen en zorgen over geld. En als je liever persoonlijk bij jou in de buurt geholpen wordt, kun je bij een inlooppunt binnenlopen.

Samenwerking

Samen erop vooruit startte in 2023 als samenwerkingsverband van verschillende organisaties die hun vrijwilligers inzetten om mensen met geldzorgen te kunnen helpen. Martin Suithoff: “Ik ben bijzonder blij te constateren dat het ons is gelukt om bestaande vrijwilligersorganisaties met elkaar in verbinding te brengen. Dat is mede te danken aan de Alliantie Vrijwillige Schuldhulp, die met De VoorzieningenWijzer en NSR partner is in dit programma. Geldfit wordt per jaar door duizenden mensen met geldzorgen persoonlijk benaderd. Sommigen kunnen we direct helpen, anderen brengen we in contact met de gemeente, wijk- of buurtteam of schuldhulpverlener. Maar we verwijzen jaarlijks ook honderden mensen door naar lokale vrijwilligers. Dat soort aantallen getuigen van de kracht van samen.”

Zonder geldzorgen

Zorgen over geld heeft direct invloed op iemands leven en welzijn. Martin ziet vanuit de praktijk hoe waardevol het is als er iemand voor je klaarstaat die je kan helpen de eerste stap te zetten naar een leven zonder geldzorgen. “Vanuit NSR wil ik iedereen die belangeloos tijd vrijmaakt voor een ander hartelijk danken! Dankzij jullie inzet krijgen mensen weer perspectief. Die voorbeelden zien we bij Geldfit dagelijks voorbijkomen. Vanuit onze rol blijven wij graag mensen in contact brengen met elkaar. Samen werken we aan een financieel gezond Nederland.”

Bron: Nederlandse Schuldhulproute (NSR)

Schuldhulpmethoden

Geldfit is een initiatief van de Nederlandse Schuldhulproute (NSR). De NSR is één van de schuldhulpmethoden die door SchuldenlabNL wordt opgeschaald. Ons doel is om lokale schuldhulpmethoden nationaal op te schalen, zodat alle gemeenten in Nederland er mee gaan werken. Negen methoden schalen we inmiddels op: ‘Hoe word je rijk?’, Jongeren Perspectief Fonds, Over Rood, Plinkr Nazorg, Socialdebt, Doorbraakmethode, Collectief Schuldregelen, De VoorzieningenWijzer en de Nederlandse Schuldhulproute