Bewindvoerders sluiten zich aan bij schuldentool Plinkr

ma, 09 dec 2024 - 16:02

Beschermingsbewindvoerders hebben de lastige taak om cliënten niet alleen financieel te beschermen, maar ook om sommigen van hen te coachen om weer financieel redzaam te worden. En dat moeten bewindvoerders doen in een al beperkt aantal uren dat ze per jaar per cliënt krijgen.

Plinkr Nazorg werkt inmiddels met ruim 40 gemeenten en 200 bewindvoerders om het coachen op financiële redzaamheid gezamenlijk op te pakken. Onderzoek van Deloitte en SchuldenlabNL laat zien dat dat erg goed werkt.

Daarom gaat Plinkr samenwerken met de brancheorganisaties NBBI en Horus (vanaf volgend jaar samengaand in Aegis) om die werkwijze landelijk te verspreiden. Het doel: zorgen dat cliënten goed voorbereid kunnen uitstromen, maar ook voorkomen dat beschermingsbewind te snel wordt stopgezet.

Bewindvoering kwam het afgelopen jaar meerdere keren negatief in het nieuws, door enkele bewindvoerders die de boel verstieren. Maar in het dagelijkse werk bij Plinkr zien ze vooral betrokken bewindvoerders die onder grote tijdsdruk werken om hun cliënten financieel te beschermen. Steeds meer gemeenten zetten in op een betere samenwerking met hen. Nergens werkt dat perfect. In elke gemeente moet er tijd en moeite worden gestoken om elkaar te vinden. Maar gemeenten zoals Gemeente RotterdamGemeente BredaGemeente AlmereGemeente HaarlemGemeente Amersfoort en vele anderen waar Plinkr betrokken is, laten zien dat het werkt. Niet moeilijk doen, maar samen werken. Bewindvoerders zijn een essentiële partner in de keten van financiële hulpverlening. En beter samenwerken met inwoners en elkaar is cruciaal als Plinkr jaarlijks meer dan 2,5% van de mensen met problematische schulden op tijd willen helpen. 

Klik hier om het originele bericht te bekijken.

SCHULDHULPMETHODEN

Plinkr Nazorg is één van de negen schuldhulpmethoden die door SchuldenlabNL wordt opgeschaald. Ons doel is om lokale schuldhulpmethoden nationaal op te schalen, zodat alle gemeenten in Nederland er mee gaan werken. Negen methoden schalen we inmiddels op: ‘Hoe word je rijk?’Jongeren Perspectief FondsOver RoodPlinkr NazorgSocialdebtDoorbraakmethodeCollectief SchuldregelenDe Voorzieningenwijzer en de Nederlandse Schuldhulproute