Lancering Nationale Coalitie Financiële Gezondheid (NCFG)
Commitment werkgevers: 50% minder financieel ongezonde of kwetsbare medewerkers in 2030
Sadik Harchaoui | di, 29 nov 2022 - 16:49
Op 29 november jl. is de Nationale Coalitie Financiële Gezondheid (NCFG) gelanceerd, een samenwerkingsverband van bedrijven en organisaties die zich actief in gaan zetten voor de financiële gezondheid van hun medewerkers. Werkgevers spelen een belangrijke rol in het vroegtijdig signaleren van financiële problemen en schulden bij hun medewerkers. Daarom hebben Deloitte, ING en SchuldenlabNL het voortouw genomen om een brede coalitie van werkgevers te vormen om financiële problemen en schulden op de werkvloer aan te pakken. Inmiddels zijn er meer dan 30 andere bedrijven en organisaties aangesloten. Het gezamenlijke hoofddoel is 50 procent minder medewerkers die financieel ongezond of kwetsbaar zijn in 2030. De coalitie is op deze dag in het bijzijn van alle deelnemende partijen gelanceerd bij ABN AMRO in Amsterdam in het bijzijn van Hare Majesteit Koningin Máxima.
De financiële gezondheid van huishoudens is een urgent onderwerp, dat zowel nationaal als internationaal nadrukkelijk op de agenda staat. Door inflatie en prijsverhogingen wordt een steeds grotere groep Nederlanders financieel kwetsbaar. Veel mensen die in deze groep vallen hebben een betaalde fulltimebaan en werden eerder niet getroffen. De hoge inflatie bemoeilijkt het terugdringen van de schulden en zal de problematiek alleen maar vergroten.
De impact van financiële kwetsbaarheid op het individu, organisatie en maatschappij is groot. Dit maakt het dan ook een gezamenlijke verantwoordelijkheid. Om de financiële gezondheid van Nederland te verbeteren zijn verschillende perspectieven en partijen nodig waarbij een publiek-private samenwerking essentieel is.
Eerder onderzoek van Deloitte, in samenwerking met SchuldenlabNL en VNO-NCW, laat zien dat vier op de vijf werkgevers (80 procent) te maken heeft met medewerkers die financiële problemen hebben, waarvan 12 procent vaak. Tegelijkertijd zijn werkgevers in staat om financiële problemen bij hun medewerkers vroegtijdig te signaleren. Hoger ziekteverzuim, stress, lagere arbeidsproductiviteit en een slechtere mentale en fysieke gezondheid zijn voorbeelden van signalen voor werkgevers die kunnen duiden op financiële zorgen bij hun medewerkers. Werkgevers spelen zodoende een belangrijke rol in het vroegtijdig signaleren en zijn in staat om in een keer een grote groep medewerkers en daarmee huishoudens te bereiken. Daarom begint de coalitie bij werkgevers.
Oprichting van de coalitie
De aanzet voor de Nationale Coalitie Financiële Gezondheid werd op 23 juni 2022 in Rotterdam gegeven door bestuurders van bedrijven in aanwezigheid van Hare Majesteit Koningin Máxima en Carola Schouten, minister voor Armoedebeleid, Participatie en Pensioenen. Vervolgens is er een plan van oprichting gemaakt door een groep van zeventien organisaties en bedrijven bestaande uit ABN AMRO, ADG, Brainport, CSU, Deloitte, Eneco, Flanderijn, gemeente Den Haag, ING, ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, Nationale Nederlanden, Rabobank, SchuldenlabNL, VDL Groep, Vebego, VNO-NCW en De Volksbank. Deloitte is coalitievoorzitter in het eerste jaar. Daarna neemt ING het voorzitterschap over. Het is de bedoeling dat het voorzitterschap van de coalitie jaarlijks rouleert.
Daarnaast sloten op 29 november jl. de volgende werkgevers zich ook aan bij de coalitie: APG, Achmea, ASML, CZ, Friesland Campina, Gemeente Eindhoven, KLM, NXP, OLVG, PostNL, SVB, UWV, VGZ, Vitam, de Rijksoverheid (alle ministeries), COA, Douane, Dienst Justitiële Inrichting, Vattenfall, en de Nationale Politie. Organisaties die zich na vandaag aan willen sluiten, zijn van harte uitgenodigd.
Ambities
De NCFG heeft een gezamenlijke definitie van financiële gezondheid en landelijke doelen opgesteld. Naast het hoofddoel, 50% minder financieel ongezonde of kwetsbare medewerkers in 2030, zijn er onderliggende doelen voor werkgevers gedefinieerd:
- het bewustzijn ten aanzien van financiële gezondheid in hun organisaties in 2025 te vergroten;
- 50% minder loonbeslagen in 2030 en;
- 50% minder medewerkers zonder (pensioen)voorzieningen in 2030.
Meten is weten
Als een organisatie de financiële gezondheid van medewerkers wil verbeteren moet dit op een uniforme wijze worden gemeten. Dit kan met de Nibud Financiële Gezondheidscheck voor medewerkers, die ook op 29 november wordt gelanceerd. De check bestaat uit 15 vragen en is wetenschappelijk gevalideerd. De check geeft mensen niet alleen inzicht in hun financiële gezondheid maar geeft ook tips om dit te verbeteren en biedt daarmee handelingsperspectief.
Ga voor meer informatie over de Nationale Coalitie Financiële Gezondheid naar www.ncfg.nl
Datum: 29 november 2022