Werkbezoek Plinkr Nazorg Rotterdam

ma, 09 sep 2024 - 18:05

Plinkr Nazorg is een van de initiatieven die door gemeenten worden ingezet om inwoners financieel gezonder te maken. In 2023 won Plinkr, samen met Gers met Geld, de aanbesteding Financiële Redzaamheid van de gemeente Rotterdam. Op 3 september bracht Koningin Máxima, erevoorzitter van SchuldenlabNL, een werkbezoek aan Rotterdam om meer te horen over deze methode, en om in gesprek te gaan met ervaringsdeskundigen en andere betrokkenen. 

Sadik Harchaoui, Chef de Mission SchuldenlabNL, start het werkbezoek met te vertellen hoe belangrijk nazorg is in het schuldhulpverleningstraject, vooral voor mensen die uitstromen vanuit bewindvoering. In de periode 2022/2023 gaven gemeenten 157 miljoen euro uit aan bewindvoering. Goed om te onderzoeken of en hoe een snellere uitstroom mogelijk is. En om te kijken of er een link kan worden gemaakt van uitstroom naar dagbesteding of werk.

SNL

 

Tim versnel, wethouder Werk & Inkomen gemeente Rotterdam, vertelt iets meer over de locatie: “In het Werkstation op Zuid zijn sinds maart 2024 meerdere schuldhulpverleners gevestigd. We doen hier iets vernieuwends: we benaderen werk op een positieve manier. Onze mantra’s: ‘iedereen is nodig’, en ‘werk is geweldig’. Werken geeft een gevoel van waardigheid, zorgt voor inkomen, een invulling aan je dag, sociale contacten. Maar voor veel mensen is dit niet bereikbaar. Vanwege schulden, of omdat iemand het lastig vindt om allerlei dingen te regelen. Op deze plek komen meerdere schuldhulpverleners samen. Dat maakt het een stuk makkelijker en overzichtelijker. Nu is de wijk Feijenoord aan de beurt, maar we hopen het uit te breiden naar heel Rotterdam-Zuid.”

SNL

 

“In Rotterdam wonen veel mensen met geldzorgen”, zegt Natasha Mohamed-Hoesein, wethouder Armoedebestrijding, Schuldhulpverlening & Taal. “Aandacht hiervoor laat de gewone Rotterdammer inzien hoe belangrijk het is om schuldproblematiek bespreekbaar te maken. Er rust nog steeds een taboe op het hebben van geldzorgen, maar hulp vragen is juist zo belangrijk, liefst in de vroege fase. Zichtbaarheid speelt hier een grote rol bij. Preventie én nazorg zijn belangrijk, zoals Plinkr doet.” De wethouder heeft inmiddels de Plinkr-app geïnstalleerd en is onder de indruk van de betrokkenheid en empathie die de methode omvat. “Daar valt heel veel winst te behalen. In Rotterdam wordt hier ook veel aandacht aan besteed: mensen warm binnenhalen, nazorg. We zetten vol in op deze ontwikkeling.”

Hoe zorg je ervoor dat inwoners, zodra hun schulden zijn opgelost, weer met vertrouwen hun eigen geldzaken kunnen oppakken? Dit is de uitdaging waar Plinkr Nazorg en het project Gers met Geld zich mee bezighouden. Niels Pel, founder Plinkr Nazorg: “In Nederland ben je financieel redzaam als  je voldoende inkomsten hebt, je geldzaken kunt organiseren, je geld verantwoord besteedt, en voorbereid bent op onvoorziene uitgaven. Maar hoe doe je dat? Hoe organiseer je nou slim je geldzaken. En wanneer is een uitgave eigenlijk verantwoord?” De Plinkr-methode vertaalt kennis en inzicht over dit onderwerp naar een praktische coachingmethode voor gemeenten, bestaande uit een app voor de deelnemers en een werkwijze voor de coaches. In de app staan 75 opdrachten; deelnemers gaan iedere week aan de slag met nieuwe opdrachten die te maken hebben met financiële redzaamheid. Daarnaast zijn er (in Rotterdam) groepssessies, aangevuld met individuele hulp op maat door de coaches. Daarbij ligt de focus op de uitdagingen waarmee mensen te maken krijgen. Impactstudies naar de effecten van Plinkr Nazorg voor inwoners die onder bewind staan  wijzen uit dat deze methode succesvol is; het aantal deelnemers dat uitstroomt van bewindvoering is gestegen van 12% naar 22%. Bovendien is het aantal terugvallen gehalveerd. “Dat is mooi, maar nog niet genoeg”, vindt Niels. Plinkr Nazorg is nu actief in 35 gemeenten. En inmiddels wordt de methode ook voor inwoners ingezet die een schuldhulpverleningstraject volgen, onder budgetbeheer staan, en preventief.

SNL

 

In Rotterdam wordt Plinkr Nazorg ingezet binnen het project Gers met Geld. Dit project, opgestart in 2019, is een samenwerkingsverband tussen Kwadraad en Gro-Up Buurtwerk. Gers met Geld-coach Miram Konijn: “We hebben in 2024 onze hulpverlening een mooie upgrade gegeven met Plinkr. Momenteel hebben we 175 mensen in een traject, we willen dit graag uitbreiden. Ons gedachtengoed: willen, weten, kunnen, en vooral: doen. Kennis en vaardigheden zijn belangrijk, maar verliezen hun kracht als je niet aan de slag gaat. Want dan stagneert het hele traject. Ons proces: eerst een uitgebreide intake waarbij we de persoonlijke doelen vastleggen. Daarna volgt de coachingsfase, waar ook een collectieve training deel van uitmaakt. Dat is spannend, maar werkt heel goed. De collectieve training, persoonlijke coaching en de opdrachten in de Plinkr App, vormen een unieke combinatie, dat is onze kracht. Na de coachingsfase volgt er een nazorgtraject van twee maanden. Daarbij kijken we naar wat iemand nodig heeft om financieel redzaam te blijven. Dankzij de app van Plinkr blijven de persoonlijke leerdoelen zichtbaar, ook na afloop van het traject. Heel fijn dat dit mogelijk is.”
Niels sluit deze introductie af met een compliment: “We zijn in veel gemeenten actief, maar Rotterdam is bijzonder. De mensen krijgen hier zoveel tijd en er is zoveel aandacht voor coaching en nazorg! Dat zien we zelden.”

SNL

 

In gesprek met ervaringsdeskundigen

Tijd om een aantal cursisten aan het woord te laten. Wat zijn hun ervaringen? De erevoorzitter schuift aan bij dit gesprek, net als staatssecretaris Participatie en Integratie Jurgen Nobel, wethouder mevrouw Mohamed-Hoesein, en de Gers met Geld-coaches Mirjam Konijn en Anita Ivak.

Als ervaringsdeskundigen kunnen de deelnemers goed uitleggen waarom de aanpak in Rotterdam zo prettig en succesvol is. Volgens Jeffrey ligt dat onder andere aan de coaches. “Je komt al heel anders binnen”, vertelt hij. “Wat is er zo anders?” wil de Koningin weten. “Je wordt gezien, ze leggen alles goed uit. Ze weten dat iedereen fouten maakt”, zegt Jeffrey.

SNL

 

Somaya heeft ervaren dat dat bij de schuldsanering wel anders gaat. “Daar zie je niemand, alles gaat telefonisch. Ze vragen allerlei persoonlijke dingen aan je, maar je hebt geen idee met wie je spreekt.”

De deelnemers geven aan veel geleerd te hebben door de methode van Plinkr. Bijvoorbeeld over verzekeringen. Coach Mirjam: “Vanaf dag één stimuleren we ze om dingen zelf te regelen, om de betrokkenheid bij hun eigen geldzaken te vergroten. En in de groepssessies leren ze ook veel van elkaar.”

Eva is al klaar met het traject. Heeft zij nog tips? “Ik heb bijvoorbeeld geleerd om eigen verantwoordelijkheid te nemen door keuzes te maken. En dat discipline belangrijk is. Ik wil nooit meer terug naar waar ik vandaan kom.”
De deelnemers worden na afloop van het traject goed begeleid om een terugval te voorkomen. Coach Mirjam: “We kijken, als ze dat willen, nog een poosje met ze mee. En ze kunnen altijd bellen, ook als het traject is afgerond.”

SNL

 

Het werkbezoek werd afgesloten met een rondetafelgesprek met twee wethouders van de gemeente Rotterdam, programmadirecteur van het Nationaal Programma Rotterdam Zuid, directeur-generaal sociale zekerheid en integratie van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en vertegenwoordigers van Gers met Geld en Plinkr Nazorg over de integrale aanpak van armoede en schulden in combinatie met werk- en inkomen. Een van de uitgangspunten is dat organisaties van elkaar leren en effectieve methoden overnemen, in plaats van het wiel opnieuw uit te vinden. 

Het Werkstation op Zuid begeleidt mensen met een uitkering naar een baan, stage of leerwerktraject en een duurzaam inkomen. Het is belangrijk dat deze stappen gemaakt kunnen worden vanuit een stabiele financiële situatie zonder stress. 

SNL

 

Stichting SchuldenlabNL is opgericht in 2018 als een samenwerkingsverband tussen publieke en private partijen om Nederland schuldenzorgvrij te maken. Partners zijn onder meer gemeenten, rijksoverheid, banken, energieleveranciers en verzekeraars. SchuldenlabNL schaalt onder meer effectieve schuldhulpmethoden op bij gemeenten. Als erevoorzitter zet Koningin Máxima zich in om financiële problemen bespreekbaar te maken, deze in een vroeg stadium te signaleren en aan te pakken.