De Voorzieningenwijzer en de meerwaarde van SchuldenlabNL

Martijn Boer | di, 02 mrt 2021 - 10:44

Waarom was het vormen van een coalitie zo belangrijk voor het opschalen van de VoorzieningenWijzer?

De coalitie met SchuldenlabNL heeft een positief effect gehad op de kansen om De VoorzieningenWijzer landelijk op te schalen. Het feit dat ook zij, naast de initiatiefnemers, de meerwaarde onderschrijft, is een pre voor gemeenten. Zij hebben SchuldenlabNL hoog in het vaandel.

Ook de introductie van de Voorzieningenwijzer in een breed netwerk was belangrijk, zowel bij nieuwe gemeenten als bij het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

Tot slot, de kennismaking met de andere ‘omarmde’ interventies biedt ons de gelegenheid samen op zoek te gaan naar de verbindingen tussen de verschillende oplossingen. Wij zijn overtuigd dat we synergie kunnen creëren door de oplossingen met elkaar te verbinden.

 

Hoe zou je daarin de rol van SchuldenlabNL omschrijven?

SchuldenlabNL borgt de kwaliteit (door alleen interventies toe te laten die bewezen effectief zijn), biedt het podium (door de interventies onder de aandacht te brengen in het brede maatschappelijke netwerk) en verbindt (door intenties te accrediteren die onderling verschillend zijn en elkaar daardoor kunnen aanvullen en/of versterken).

 

Hoe heeft de opschaling de algehele impact van de interventie beïnvloed?  

Het is te vroeg om hier nu al iets over te zeggen. We staan aan de vooravond van de versnelling.

 

Hoe ziet het opschalen van DVW er in jouw ogen uit het komende jaar?

Het komende jaar focussen we op de synergie tussen de Nederlandse Schuldhulproute en de Voorzieningenwijzer. Impact vergroten door de krachten van de twee interventies te bundelen: De NSR is de oplossing die ons in staat is mensen met (dreigende) schulden zo vroeg mogelijk te vinden en de Voorzieningenwijzer is vervolgens de oplossing om die mensen zo adequaat mogelijk te helpen bij het creeren van een stabiele financiële basis.

Vanuit deze samenwerking zullen we ook onze netwerken combineren met als doel zoveel mogelijk gemeenten de komende jaren te mogen helpen de combinatie van de twee oplossingen te implementeren als preventieve aanpak tegen schulden.