Koningin Máxima brengt online werkbezoek aan Alphen aan den Rijn

wo, 10 feb 2021 - 15:33

Hare Majesteit Koningin Máxima heeft woensdagmiddag 30 september een digitaal werkbezoek gebracht aan de gemeente Alphen aan den Rijn in het kader van de aanpak van problematische schulden door Stichting SchuldenlabNL en de rol van De VoorzieningenWijzer daarin. Ook staatssecretaris Bas van ’t Wout van Sociale Zaken en Werkgelegenheid nam deel aan de videogesprekken. 

Koningin Máxima en de staatssecretaris voerden drie digitale groepsgesprekken om inzicht te krijgen in de verschillende manieren waarop mensen met problematische schulden worden geholpen. Het eerste gesprek ging over De VoorzieningenWijzer. Dit is een praktisch instrument dat gemeenten, woningcorporaties en welzijnsorganisaties inzicht geeft in regelingen, fondsen en vergoedingen voor minima en bijdraagt aan het voorkomen van schulden en armoede.

De schuldenaanpak van de gemeente Alphen aan den Rijn bestaat uit een aantal methoden die zijn aangedragen door SchuldenlabNL. Dit landelijke samenwerkingsverband van publieke en private partners heeft tot doel om Nederland schuldenzorgvrij te maken door opschaling van succesvolle schuldhulpmethoden. De VoorzieningenWijzer is er daar één van. De gemeente Alphen aan den Rijn gaat nu in navolging van de gemeenten Almelo, Den Haag en ’s-Hertogenbosch zelf een lokaal Schuldenlab oprichten. Tijdens het tweede videogesprek spraken Koningin Máxima en de staatssecretaris dan ook met betrokkenen over de opzet van het lokale Schuldenlab en de ondersteuning hierbij door SchuldenlabNL.

In het derde videogesprek vertelde een aantal mensen met aanzienlijke schulden vervolgens over de oorzaak, de impact op hun leven, hoe zij samen met de gemeente en andere betrokkenen proberen om uit deze schuldsituaties te komen en de rol van De VoorzieningenWijzer daarin.

Koningin Máxima was in 2018 aanwezig bij de oprichting van Stichting SchuldenlabNL en vervolgens in 2019 bij de lancering van Schuldenlab Almelo, de Nederlandse schuldhulproute in ’s-Hertogenbosch en de werkconferentie van SchuldenlabNL in Utrecht.

De gesprekken vonden online plaats als gevolg van de aangescherpte richtlijnen voor bijeenkomsten ter bestrijding van het coronavirus.