Tijdelijk Noodfonds Energie geeft steun aan 110.000 huishoudens

do, 25 jul 2024 - 17:16

Meeste aanvragen in Rotterdam en relatief het meest in de gemeente Pekela.

Het Tijdelijk Noodfonds Energie (TNE) heeft van begin januari 2024 tot eind maart 2024 steun geboden aan huishoudens in energiearmoede. Huishoudens met een laag inkomen (tot 200% van het sociaal minimum) en een hoge energierekening kwamen in aanmerking voor steun. In totaal hebben 194.033 huishoudens een aanvraag gedaan. Daarvan zijn 110.937 aanvragen goedgekeurd met een gemiddeld steunbedrag van € 97 per maand. Het aantal aanvragen en goedgekeurde aanvragen is ruim verdubbeld ten opzichte van de eerste editie van het Noodfonds vorig jaar. De meeste aanvragen kwamen dit jaar uit Rotterdam, daar vroegen 12.989 huishoudens steun aan. Relatief gezien kwamen de meeste aanvragen uit de gemeente Pekela in de provincie Groningen, met 5,45% van de huishoudens die een aanvraag deed.

Kees Vendrik, bestuursvoorzitter van het Noodfonds: “Het Noodfonds heeft laten zien dat we doelgericht en efficiënt steun kunnen bieden aan huishoudens die in energiearmoede leven. Juist voor mensen met een smalle beurs die tot op heden te weinig kunnen profiteren van de energietransitie, vrezen we dat gerichte steun ook de komende winters hard nodig blijft.”

Aanvragen en plaatsen met veel energiearmoede komen sterk overeen

Nu bijna alle aanvragen zijn verwerkt kunnen we de balans opmaken. Het Noodfonds heeft daarvoor een speciaal dashboard ontwikkeld waar iedereen per gemeente kan bekijken hoeveel aanvragen er zijn gedaan en zijn goedgekeurd. Wat vooral opvalt, is dat de aanvragen overeenkomen met de plekken waar er veel energiearmoede heerst zoals in Rotterdam-Zuid. Met name in de wijk Feijenoord zijn er veel aanvragen gedaan: 2.337. Energiearmoede speelt een grote rol bij huishoudens in het Noordoosten van Nederland, hier bevinden zich zes uit tien gemeenten met relatief de meeste aanvragen: dit zijn Midden-Groningen, Eemsdelta, Oldambt, Stadskanaal, Veendam en Pekela. Het dashboard is in te zien op: https://dashboard.noodfondsenergie.nl/

Zoeken naar een structurele oplossing voor energiearmoede

Om energiearmoede structureel te verhelpen, moet naast het instrument van het Noodfonds gekeken worden naar oplossingen zoals het verbeteren van de energiezuinigheid van woningen. Daarom verkent het Noodfonds nu met de betrokken partijen de mogelijkheden om de doelgroep voor de lange termijn te helpen, voortbouwend op de ontwikkelde hulpstructuren en het opgebouwde vertrouwen bij de huishoudens die door het Noodfonds zijn geholpen.

Aandacht voor kwetsbare huishoudens komende winter

Dat energiearmoede komende winter nog bestaat, is een gegeven. Kies daarom voor het gericht helpen van mensen in nood door hun energierekening laag te houden. Het hoofdlijnenakkoord wordt namelijk nu door het kabinet uitgewerkt. Daarin kan de keuze gemaakt worden om deze huishoudens structureel te helpen om ze uit de energiearmoede te houden.

Over het Tijdelijk Noodfonds Energie

SchuldenlabNL stond in 2023 samen met Eneco, Essent, Greenchoice, Vattenfall en de Nederlandse Schuldhulproute aan de wieg van het Tijdelijk Noodfonds Energie.