Podcast: Renate reist rond

di, 30 jul 2024 - 17:23

Wat maakt financiële hulpverlening effectief? Wat werkt om het aantal mensen met problematische schulden (op dit moment zo’n 726.000) naar beneden te krijgen? De nieuwe NVVK voorzitter Renate Richters zoekt dat uit in de podcast ‘Renate reist rond’, waarin ze door heel Nederland hulpverleners opzoekt en spreekt.

Jannie van den Berg, programmamanager bij Geldfit Zakelijk, schoof aan bij de eerste aflevering om vanuit de praktijk van Geldfit te delen waar ondernemers tegenaan lopen.

Jannie vertelt dat alles begint bij het eerste gesprek en waarom een luisterend oor zo belangrijk is. Alleen ervaren ondernemers dit niet altijd in praktijk. “Ondernemers krijgen regelmatig te horen dat ze eerst maar het bedrijf moeten beëindigen of hun eigen woning moeten verkopen voordat hij of zij bij de schuldhulpverlening terecht kan. En dat horen zij helaas terug bij de bellijn van Geldfit. En daar schrik je van. Ondernemers willen graag eerst de vraag horen: wil je door met je bedrijf? Wat wil jij? Een ondernemer heeft maar één ding in zijn hoofd: hoe kan ik verder met mijn bedrijf?”

Klik hier om de hele podcast te beluisteren.

SCHULDHULPMETHODEN

Geldfit is een initiatief van de Nederlandse Schuldhulproute (NSR). De NSR is één van de schuldhulpmethoden die door SchuldenlabNL wordt opgeschaald. Ons doel is om lokale schuldhulpmethoden nationaal op te schalen, zodat alle gemeenten in Nederland er mee gaan werken. Negen methoden schalen we inmiddels op: ‘Hoe word je rijk?’, Jongeren Perspectief Fonds, Over Rood, Plinkr Nazorg, Socialdebt, Doorbraakmethode, Collectief Schuldregelen, De VoorzieningenWijzer en de Nederlandse Schuldhulproute.