Wat vind Over Rood van vroegsignalering. Lees het hier

Vroegsignalering Van Schulden: Voorkomen Is Beter Dan Genezen

di, 14 mei 2024 - 16:18

Financiële problemen kunnen een grote impact hebben op het leven van mensen, zowel op persoonlijk als op sociaal en emotioneel vlak. Daarom is het van essentieel belang om vroegtijdig te kunnen signaleren wanneer iemand in de problemen dreigt te komen. Dit proces wordt vroegsignalering van schulden genoemd.

Tegenwoordig is het hebben van schulden helaas geen zeldzaamheid. Door schaamte, onwetendheid en het niet willen toegeven dat het niet zo goed gaat, kan de schuldenlast, vooral bij ondernemers, echter snel oplopen. Vroegsignalering kan helpen om erger te voorkomen en passende ondersteuning te bieden aan ondernemers die financieel kwetsbaar zijn of die in de problematische schulden dreigen te komen.

Wat is vroegsignalering bij schulden?

Vroegsignalering bij schulden houdt in dat instanties en organisaties signalen herkennen die kunnen wijzen op beginnende financiële problemen bij burgers en ondernemers. Deze signalen kunnen variëren van achterstallige betalingen van rekeningen tot veranderingen in het uitgavenpatroon of het aanvragen van financiële steun. Met name de zogenaamde vastelastenpartners, als energieleveranciers, drinkwatervoorzieningsbedrijven, woningverhuurders en zorgverzekeraars hebben hier een grote rol in. Zij geven betaalingsachterstanden, zonder vooraf toestemming te vragen aan de persoon in kwestie, door aan de gemeente. Deze is verplicht om hulp te bieden, maar mogen zelf bepalen hoe ze de signalen behandelen. Het doel van vroegsignalering is echter om snel in te grijpen en ondersteuning te bieden voordat de schulden verder oplopen en onbeheersbaar worden.

Klik hier om het volledige artikel te lezen.

Schuldhulpmethoden

Over Rood is één van de negen schuldhulpmethoden die door SchuldenlabNL wordt opgeschaald. Ons doel is om lokale schuldhulpmethoden nationaal op te schalen, zodat alle gemeenten in Nederland er mee gaan werken. Negen methoden schalen we inmiddels op: ‘Hoe word je rijk?’, Jongeren Perspectief Fonds, Over Rood, Plinkr, Socialdebt, Doorbraakmethode, Collectief Schuldregelen, De Voorzieningenwijzer en de Nederlandse Schuldhulproute