Publieke en private partijen schalen vijf beproefde methodes op!
Sadik Harchaoui | wo, 10 feb 2021 - 15:31
Laten we elkaars kennis, kracht en innovatie beter benutten. Die oproep deed Hare Majesteit Koningin Máxima dinsdagmiddag 13 oktober op Paleis Noordeinde. Daar ontving zij een kleine groep vertegenwoordigers van publieke en private partijen voor de ondertekening van het pact ‘Op weg naar een schuldenzorgvrij Nederland’.
Tijdens de bijeenkomst op Paleis Noordeinde vertelde een aantal mensen over hun persoonlijke ervaringen met problematische schulden en schuldhulpverlening. Ook hield Hare Majesteit Koningin Máxima een toespraak. Zij drong erop aan het taboe op schulden te doorbreken. Vervolgens zetten Bas van ’t Wout, staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, en Gerrit Zalm, voorzitter van SchuldenlabNL hun handtekening onder het pact. Hiermee willen ze publieke en private partijen in het land aanmoedigen om vijf door SchuldenlabNL beproefde methoden nog verder op te schalen. Met als uiteindelijk doel: een schuldenzorgvrij Nederland.
Vijf beproefde methoden
De bijeenkomst op Paleis Noordeinde was aanvankelijk gepland voor 18 maart. Een groot aantal gemeenten en publieke en private partijen zouden zich toen committeren aan door SchuldenlabNL beproefde methoden om mensen schuldenzorgvrij te maken. Deze methoden zijn: Collectief Schuldregelen, de Doorbraakmethode, het Jongeren Perspectief Fonds, de Nederlandse Schuldhulproute en De VoorzieningenWijzer. Vanwege de uitbraak van het coronavirus werd deze bijeenkomst echter geannuleerd. De werkzaamheden lagen daarmee niet stil. Zo werkte SchuldenLabNL samen met wethouders, vertegenwoordigers van overheidsorganisaties, de bankensector, woningcorporaties, verzekeraars en energieleveranciers achter de schermen aan opschaling van deze vijf schuldhulpmethoden. En met succes. Inmiddels worden de methoden zowel door publieke als private partijen omarmd; reeds 77 gemeenten en 34 landelijke schuldeisers hebben zich verbonden aan Collectief Schuldregelen. Er werken al 30 gemeenten met een licentie van de VoorzieningenWijzer. Ook de andere methoden worden opgeschaald in het land. De intentie van 18 maart is hiermee feitelijk al gerealiseerd.
Groei van (problematische) schulden
De urgentie voor opschaling is vanwege de coronacrisis alleen maar groter geworden. Onderzoek van Deloitte en SchuldenLabNL van juni dit jaar toont aan dat het aantal huishoudens met (problematische) schulden naar verwachting stijgt van 1,4 naar 2,6 miljoen door baanverlies of andere aan de coronacrisis gerelateerde inkomstenderving. Deze stijging betreft ook doelgroepen die nooit eerder op dergelijke schaal met problematische schulden zijn geconfronteerd, bijvoorbeeld mkb-ondernemers en zzp’ers. Los van al het persoonlijke leed dat dit veroorzaakt, is dit ook voor de samenleving een probleem. De maatschappelijke kosten van problematische schulden bedragen volgens het NIBUD 11 miljard euro per jaar en dat is meer dan al deze schulden bij elkaar opgeteld.
Cruciale rol voor gemeenten
Gemeenten spelen een cruciale rol in de bestrijding van de schuldenproblematiek. Zij staan immers dichtbij hun inwoners en kunnen de lokale situatie het best beoordelen. Gelukkig hoeven zij het wiel niet zelf uit te vinden. Op veel plekken worden namelijk al methoden gebruikt die in de praktijk succes blijken te hebben, zoals de vijf methodieken die op Paleis Noordeinde centraal stonden. Door die methoden succesvol te delen en op te schalen, is het mogelijk om samen méér mensen te helpen. Efficiënter, sneller en beter. Met als uiteindelijke doel: een schuldenzorgvrij Nederland.
Meer weten?
Van de bijeenkomst op Paleis Noordeinde is een videoregistratie gemaakt. Deze is te bekijken via het YouTube-kanaal van SchuldenlabNL. Op vrijdag 16 oktober verschijnt er bovendien een digitaal magazine met alle hoogtepunten van deze bijeenkomst.