Hoe Jamal Oulel jongeren schuldenvrij maakt met Socialdebt

do, 04 apr 2024 - 12:12

In Nederland worstelen ongelooflijk veel jongeren met schulden. Socialdebt staat hen bij, zonder incassoheffingen of dwangmaatregelen.

In het kort:

  • Socialdebt neemt jongerenschulden tot €2500 over en betaalt binnen 24 uur aan schuldeisers.
  • In tegenstelling tot traditionele incassopraktijken, beloont Socialdebt jongeren voor hun aflossing.

“Ons doel is om zo veel mogelijk jongeren te steunen bij het schuldenvrij worden. We belonen liever dan we straffen,” legt Jamal Oulel uit. Betaalachterstanden bij Nederlandse jongeren zijn de afgelopen jaren exponentieel gestegen. Cijfers van bureau Krediet Registratie (BKR) uit 2022 tonen aan dat 1 op de 10 jongeren tot 24 jaar met een kredietovereenkomst in het rood staat. Dat is een verdubbeling vergeleken met 2018. “Zie schulden als een web,” zegt Oulel. “Die zijn verbonden aan veel aspecten van het leven van jongeren, van hun fysieke toestand tot hun mentale welzijn."

”Het idee dat je geld kunt verdienen aan mensen in moeilijkheden, vind ik moreel onrechtvaardig."

Een oplossing met een sociaal gezicht

Oulel stelt dat het systeem zoals het er nu is, niet werkt voor jongeren met schulden. “We hebben wetgeving die het toelaat dat er wordt geprofiteerd van schuldeninzameling. Een schuld van 100 euro kan snel oplopen tot 140 of 200 euro. Het idee dat je geld kunt verdienen aan mensen in moeilijkheden, vind ik moreel onrechtvaardig. Ieder jaar wordt in Nederland 17 miljard euro uitgegeven om slechts 3 miljard aan schulden in te zamelen. Wij geloven dat het anders kan.”

Belonen voor nieuwe aanpak

Socialdebt biedt die oplossing. Eind 2021 richtte Oulel Socialdebt op met als doel schuldenlasten voor jongeren van 18 tot 27 jaar af te lossen. “We willen een ethische trendsetter zijn in de incassowereld, vooral met betrekking tot jongeren,” zegt Oulel. Socialdebt bepaalt schulden niet op basis van punitieve maatregelen, maar biedt beloningen voor de terugbetaling ervan. “Het gaat allemaal om hoe je mensen behandelt. Een gesprek met een incassobureau kan vaak hard overkomen, en dat kan intimiderend zijn voor een 20-jarige. We willen ze helpen door hun schulden over te nemen en hulp op te zetten door het in kaart brengen van de geldreis. Wat heeft ze nu tot de schulden gebracht? En hoe kunnen we ze daarin helpen te reflecteren?”

Uiteindelijk moet de motivatie vanuit de jongeren zelf komen. “Wij zijn een stukje opvoeders in financiën. We laten jongeren om de twee tot drie weken inchecken bij één van onze jongerenbegeleiders. Zie ons als de financiële zijwieltjes: jongeren kunnen ons tussen de 18 en 27 jaar drie keer gebruiken, maar ze moeten er wel de autonomie in kunnen vinden. We maken allemaal fouten, maar je wil wel de kans hebben om die fout ook te kunnen herstellen.”

Schuldvrij binnen 24 uur

Socialdebt neemt schulden over tot een maximum van 2500 euro en betaalt deze binnen 24 uur aan de schuldeisers. “We experimenteren met het onderhandelen over kortingen op de schulden die we overnemen. Wij onderhandelen met de schuldeisers over een snel afgehandelde schuldvermindering, omdat het voor hen duurder is om een nieuwe klant aan te trekken dan een jonge klant te behouden. We zijn een non-profit organisatie, maar de kosten worden gedekt door deze overeenkomsten. We vinden het belangrijk dat er op een sociale manier met hun klanten wordt omgegaan.” legt Oulel uit.

Groeiambities

Socialdebt bestaat nu iets meer dan drie en een half jaar. “We zijn begonnen met een tiental gebruikers in een simpele app-omgeving en inmiddels hebben we meer dan 100 jongeren geholpen met hun schulden. Nu ons jongerenbegeleidersteam bijvoorbeeld groeit van vier naar tien mensen, blijft het voor mij belangrijk dat we dicht bij de gebruiker blijven staan. En dezelfde kwalitatieve hulp blijven bieden, want daar draait het om.” Oulel ziet fondsenwerving als een van de grootste uitdagingen voor zijn organisatie. “Dat fonds is cruciaal. We moeten slimme keuzes blijven maken in de manier waarop we het fonds aanvullen. Tegelijkertijd blijft onze onafhankelijkheid van commerciële belangen belangrijk, ook om jongeren veiligheid te bieden.”

Impact creëren

In 2023 won Oulel de EY Social Impact Award. Voor hem draait het uiteindelijk allemaal om impact en een verschil maken. “We willen zoveel mogelijk jongeren helpen om schuldenvrij te worden en een fundamentele verandering in het incassosysteem teweegbrengen. Er zijn in Nederland volgens het Nibud ongeveer 400.000 jongeren met een betalingsprobleem. We willen dé oplossing worden om hen te helpen.”

Bron: EY.com

Schuldhulpmethoden

Socialdebt is één van de negen schuldhulpmethoden die door SchuldenlabNL wordt opgeschaald. Ons doel is om lokale schuldhulpmethoden nationaal op te schalen, zodat alle gemeenten in Nederland er mee gaan werken. Negen methoden schalen we inmiddels op: ‘Hoe word je rijk?’, Jongeren Perspectief Fonds, Over Rood, Plinkr Nazorg, Socialdebt, Doorbraakmethode, Collectief Schuldregelen, De Voorzieningenwijzer en de Nederlandse Schuldhulproute