Arnhem: een koploper in de strijd tegen schulden en armoede

wo, 16 okt 2024 - 12:03

Hare Majesteit Koningin Máxima, erevoorzitter van SchuldenlabNL, bracht op donderdag 10 oktober een werkbezoek aan de gemeente Arnhem om de aanpak van schulden en armoede te bespreken. Dit bezoek vond plaats in Immerloo, de armste wijk van Nederland.

Gemeenten spelen een cruciale rol in het verminderen van versnippering tussen de vele preventieve en curatieve initiatieven die burgers helpen schuldenvrij te blijven. SchuldenlabNL ondersteunt hierin en Arnhem loopt voorop in Nederland met haar aanpak van schulden en armoede. De gemeente zet verschillende bewezen methoden in, zoals Over Rood, het Jongeren Perspectief Fonds, 'Hoe word je rijk?', het Nationaal Programma Arnhem-Oost, en heeft de schuldhulpverlening in eigen beheer genomen. Arnhem fungeert hiermee als een voorbeeld voor andere gemeenten.

Slide

Ton Heerts, bestuurslid van SchuldenlabNL, onderstreepte tijdens zijn welkomstwoord het belang van samenwerking tussen private en publieke partijen om schuldenproblematiek aan te pakken. Mark Lauriks, wethouder Bestaanszekerheid en Leefbare Wijken, presenteerde vervolgens zijn visie op de aanpak van schulden en armoede in Arnhem en benoemde de stappen die al zijn gezet. Zo kocht het project Immerloo schulden van inwoners op, en heeft de gemeente vroegsignalering en schuldhulpverlening weer in eigen handen genomen.

Slide 2

Tijdens het plenaire programma werd een inkijkje gegeven in de werkwijze van Arnhem, waar landelijke methoden van SchuldenlabNL gecombineerd worden met lokale initiatieven. Marije van Kranenburg, directeur van het Jongeren Perspectief Fonds, en Melvin Kolf, oprichter van de Arnhemse organisatie Oprecht, demonstreerden hoe buddy’s van Oprecht actief jongeren op straat aanspreken om schulden te voorkomen. Rachid el Guebli, docentencoördinator van Money Start, en wijkcoach Zai Cheikh Berndsen vertelden over het ‘Hoe word je rijk?’-programma, dat jonge Arnhemmers helpt om schulden te voorkomen.

Ook ondernemers met financiële zorgen kunnen in Arnhem terecht, bijvoorbeeld bij de gemeentelijke helpdesk voor Geldzaken of via het landelijk opgeschaalde Over Rood. Boris Wielinga, directeur van Over Rood, gaf tijdens het werkbezoek meer inzicht in de succesvolle aanpak van zijn organisatie in Arnhem. 

Marloes Kos, programmamanager van het Nationaal Programma Arnhem-Oost, vertelde hoe het Experiment Project Immerloo de schulden van gezinnen uit de wijk overneemt, waarbij diverse organisaties samenwerken.

Slide 4

Om te benadrukken dat Arnhem koploper is in het aanbieden van een breed scala aan schuldhulpmethoden, stond er een groot bord op het podium dat alle lokale en landelijke schuldhulporganisaties weergeeft die de stad ondersteunt. Na elke presentatie werd symbolisch een vinkje geplaatst bij de besproken methode, met tot slot wethouder Mark Lauriks die de laatste methoden afvinkte onder het toeziend oog van Koningin Máxima.

Slide 3

Na het plenaire programma sprak Koningin Máxima met ervaringsdeskundigen, coaches en wethouders uit verschillende gemeenten over hun ervaringen en de voortgang van de initiatieven.

SchuldenlabNL, opgericht in 2018, is een samenwerkingsverband tussen publieke en private partijen met als doel Nederland schuldenzorgvrij te maken en financiële gezondheid te bevorderen. Koningin Máxima is erevoorzitter van SchuldenlabNL.