Multiprobleemgezinnen gezonder uit de schulden
In Nederland wonen ongeveer 100.000 gezinnen die kampen met meerdere problemen tegelijk, zoals schulden, armoede en psychisch en andere gezondheidsproblemen. Ze gebruiken meer voorzieningen dan ze kunnen begrijpen. Zonder dat ze daarmee echt geholpen zijn. 30% van onze publieke middelen in het sociaal domein besteden we aan 1% van de huishoudens in Nederland. De organisatie van al die hulp is gecompliceerd. Vanaf de vierde hulpverlener wordt het probleem achter de voordeur niet kleiner maar eerder groter. Samenwerken is moeilijk. Onlogica en willekeur liggen op de loer. Onbedoelde effecten als gevolg daarvan resulteren in hoge maatschappelijke kosten. Gemiddeld 104.000 euro per huishouden per jaar. Dat kan beter en goedkoper.
Sociaal Hospitaal voorkomt die onbedoelde effecten. Samen met betrokken professionals. Door legitiem maatwerk te maken dat huishoudens zelf begrijpen. En willen. Herstel van bestaanszekerheid staat voorop; geld en wonen. We vermijden bureaucratie of organiseren hem rondom het plan van mensen zelf. Dat levert logischere plannen op. Meer kwaliteit van leven. Lagere maatschappelijke kosten (-20%). En vrolijkere professionals.
Op verschillende plekken in het land wordt met Sociaal Hospitaal weer perspectief geboden aan multiprobleemgezinnen, waaronder in Den Haag en Almelo. Voor de financiering wordt in Den Haag een Health Impact Bond ingezet, een ‘pay-for-succes’-contract waarbij een private investeerder – in dit geval zorgverzekeraar CZ – het project financiert en de uitvoerende ondernemer wordt afgerekend op het behalen van vooraf vastgestelde resultaten. Als deze resultaten worden behaald, betaalt de gemeente Den Haag CZ met een bescheiden rendement terug vanuit de gerealiseerde besparingen. Deze besparingen zijn aanmerkelijk hoger dan de investering.
De infographic van de SOHOS Health Impact Bond in Den Haag is via deze link te downloaden.



Laatste nieuws
Kabinet komt met spoedmaatregelen om mensen met schulden te helpen
Er komt nog dit jaar een einde aan het toepassen van overheidsvorderingen door de Belastingdienst bij mensen met problematische schulden. Momenteel vormt deze wijze van invordering, waarbij de Belasti … Lees meer